Παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία 2014

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να χτυπά ακόμα πιο σκληρά τους εργαζόμενους σε κάθε μέρος του κόσμου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο οργανώνουν κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις 7 Οκτωβρίου, απαιτώντας αξιοπρεπή εργασία και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μόλις το 7% των εργαζομένων στους επίσημους ή ανεπίσημους τομείς είναι μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια θέλουν την ασφάλεια και την προστασία που παρέχουν τα συνδικάτα. Η οργάνωση των νέων μελών είναι το πιο σημαντικό καθήκον που αντιμετωπίζει ένα συνδικαλιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο, και η παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξαπλωθεί το μήνυμα της Ένωσης και να φτάσει σε άλλους για να τους βοηθήσει να συμμετάσχουν σε συνδικαλιστικές ενώσεις, καθώς και για να υποστηρίξουν δράσεις παγκόσμιας αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους.

Από το 2008, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων διοργανώνει την παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία (World Day for Decent Work ) στις 7 Οκτωβρίου. Αυτή είναι μια ημέρα κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο: μια μέρα, όπου όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κόσμο υψώνουν τις φωνές τους για την αξιοπρεπή εργασία.

Η αξιοπρεπής εργασία πρέπει να είναι στο επίκεντρο των δράσεων των κυβερνήσεων, για να φέρουν πίσω την οικονομική ανάπτυξη και να οικοδομήσουν μια νέα παγκόσμια οικονομία που θα βάζει πρώτα τους ανθρώπους.

Παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία 2014: Δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους – Κλιματική δικαιοσύνη

“Ο κόσμος πορεύεται σε ένα μη βιώσιμο μέλλον. Ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων αντιμετωπίζει ανασφάλεια στις θέσεις εργασίας του και τα υψηλότερα επίπεδα ανισότητας. Οι μισές από τις οικογένειες των εργαζομένων έχουν βιώσει την ανεργία ή την μείωση των ωρών εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Τα βασικά δικαιώματα για συνδικαλιστική εκπροσώπηση και συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι υπό απειλή σε πολλές χώρες και υπό άμεση επίθεση σε άλλες. Οι εργοδότες ακόμα προσπαθούν να υπονομεύσουν το δικαίωμα της απεργίας, αμφισβητώντας την από δεκαετίες νομική αναγνώριση για αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Πάρα πολλές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προστατέψουν τους εργαζόμενους σήμερα, παραλείποντας να χτίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, καταστρέφουν ήδη ζωές και περιουσίες, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν ακόμα βρει το θάρρος να κάνουν μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Δεν υπάρχουν δουλειές σε ένα νεκρό πλανήτη, όμως όταν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν για να μειωθεί η ρύπανση του άνθρακα και εξοπλίσουν τις κοινότητες και τις βιομηχανίες για τις προκλήσεις του κλίματος που θα έρθουν, θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας.

Το κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο καταστρέφει θέσεις εργασίας και τον πλανήτη. Αυτό αποδυναμώνει την δημοκρατία και υπονομεύει τη δικαιοσύνη για όλους. Τα συνδικάτα του κόσμου είναι η πιο ισχυρή δύναμη για να υπερασπίσει τη δημοκρατία και την πάλη για δικαιοσύνη και ένα βιώσιμο μέλλον.

Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την εργατική εξουσία και να μετατρέψουμε το αποτυχημένο οικονομικό σύστημα του σήμερα σε αυτό που θα φέρει ευημερία για όλους σε ένα βιώσιμο πλανήτη”.

Sharan Burrow
Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων

2014.wddw.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Επείγουσα ανάγκη για αναθεώρηση του κοινωνικού συμβολαίου | Ετήσια Παγκόσμια Δημοσκόπηση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας

Be the first to comment on "Παγκόσμια ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!