Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2014

Το θέμα της φετινής 24ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων είναι “Leaving No One Behind: Promoting a Society for All”.

Η ημέρα θα αναδείξει τις βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στην αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ πέραν του 2015, που δεν αφήνει κανέναν πίσω εφιστώντας επίσης την προσοχή στο πως διαφορετικές ομάδες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα ζητήματα της γήρανσης, για τη διασφάλιση της ένταξης.

Η κατευθυντήρια αρχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ απαιτεί την κατανόηση των δημογραφικών ζητημάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και του γεγονότοτος ότι η δυναμική του πληθυσμού, θα διαμορφώσει τις βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στον 21ο αιώνα.

Οι ηλικιωμένοι θα αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030, όπου θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών από ότι παιδιά κάτω των 10 ετών, η πιο ραγδαία αλλαγή στις δομές ηλικίας που έχει συμβεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο πληθυσμός άνω των 60 ετών αναμένεται να φθάσει 1,4 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030.

“Οι ηλικιωμένοι προσφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός εξακολουθούν να υφίστανται. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την προκατάληψη, ώστε να διασφαλιστεί ένας ασφαλής και υγιής πληθυσμός που γερνά, κοινωνικά και οικονομικά ενεργός. Η αναπτυξιακή ατζέντα πέραν του 2015 προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη, να ενισχύσουν τα δικαιώματα και το ρόλο των ηλικιωμένων στην κοινωνία ως αναπόσπαστο μέρος της δέσμευσής μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.

un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2014"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!