Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2014: Εστίαση στην σχιζοφρένεια

Ελένη Τομπέα-Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, με γενικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και κινητοποιώντας προσπάθειες για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι “Ζώντας με τη σχιζοφρένεια”. Το επίκεντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι μια υγιή ζωή των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στον τρόπο σκέψης που επηρεάζουν τη γλώσσα/ομιλία, την αντίληψη και την αίσθηση του εαυτού. Συχνά η σχιζοφρένεια περιλαμβάνει ψυχωτικές εμπειρίες, όπως να ακούει κανείς φωνές ή να έχει παραισθήσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία ενός ατόμου μέσα από την απώλεια του να είναι ικανός να κερδίσει τα προς το ζην ή την διακοπή των σπουδών του.

Η σχιζοφρένεια συνήθως ξεκινά στο τέλος της εφηβείας ή κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη σχιζοφρένεια και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν μπορούν να έχουν μια παραγωγική ζωή και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2014 Εστίαση στην σχιζοφρένεια (2)

  • Η σχιζοφρένεια επηρεάζει περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
  • Οι άνθρωποι που ζουν με τη σχιζοφρένεια, ή άλλη σοβαρή ψυχική διαταραχή, πεθαίνουν κατά μέσο όρο 10-25 χρόνια νωρίτερα από ό, τι ο γενικός πληθυσμός.
  • Είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή.
  • Ένας στους δύο ανθρώπους που ζουν με σχιζοφρένεια δεν λαμβάνει την απαραίτητη μέριμνα για την κατάσταση του.
  • Η φροντίδα των ατόμων με σχιζοφρένεια μπορεί να παρέχεται σε κοινοτικό επίπεδο, με την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας και της κοινότητας.

Πιλοτικά προγράμματα σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες όπως στη Γουινέα-Μπισσάου, στην Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, απέδειξαν το εφικτό της παροχής φροντίδας σε άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια μέσω του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με:

• την κατάλληλη εκπαίδευση του πρωτογενούς προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης
• την παροχή βασικών φαρμάκων
• την ενίσχυση των οικογενειών για τη φροντίδα των ασθενών στο σπίτι
• επαγγελματίες για την παροχή υποστήριξης σε περιφερειακο επίπεδο
• τη δημόσια εκπαίδευση για τη μείωση του στιγματισμού και των διακρίσεων

Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2013-2020 (Mental health action plan 2013 – 2020)

Η 66η Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία, Υπουργών Υγείας 194 κρατών-μελών, ενέκρινε (το Μάιο του 2013) το Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2013-2020 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Το σχέδιο δράσης αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο της ψυχικής υγείας για την επίτευξη της υγείας για όλους τους ανθρώπους. Βασίζεται σε μια προσέγγιση της ζωής, έχει ως στόχο την επίτευξη ισότητας μέσω της καθολικής κάλυψης για την υγεία και τονίζει τη σημασία της πρόληψης.

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι που ορίζονται είναι οι εξής:

  1. Πιο αποτελεσματική ηγεσία και διοίκηση για την ψυχική υγεία.
  2. Παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας με ρυθμίσεις βάσει της κοινότητας.
  3. Εφαρμογή στρατηγικών για προώθηση και πρόληψη και
  4. Ενίσχυση συστημάτων πληροφοριών, στοιχείων και ερευνών.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εγχειρίδιο: Επιχειρησιακά ζητήματα για πολυτομεακά προγράμματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2014: Εστίαση στην σχιζοφρένεια"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!