Πανελλήνιο συμβουλευτικό δίκτυο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στον σχεδιασμό της Δράσης «Δημιουργία πανελλήνιου δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης».

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία πανελλήνιου δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης ατόμων και νοικοκυριών που πλήττονται από υπερχρέωση ή κινδυνεύουν άμεσα με υπερχρέωση.

— Αναλυτικά, σκοπός της δράσης είναι:

– Άμεση παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε καταναλωτές που κατοικούν σε επιλεγμένες (πολυπληθέστερες) περιφέρειες της χώρας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης.

– Δημιουργία και ωρίμανση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ομαλή μετάβαση σε ένα οριζόντιο πανελλαδικό βιώσιμο σύστημα υποστήριξης καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την ωρίμανση και χρηματοδότηση της ανωτέρω δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό των μέτρων «κοινωνικής αντιστάθμισης εισοδηματικών απωλειών των νοικοκυριών» προβλεπόταν ότι σε πλήρη ανάπτυξη το «Δίκτυο» θα αποτελείται από κατά τόπους μονάδες κατάλληλα στελεχωμένες στις οποίες λόγω της πολυπλοκότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των σοβαρών συνεπειών που συνεπάγονται για τη ζωή του καταναλωτή, θα παρέχονται δωρεάν ενημέρωση και συμβουλές σε καταναλωτές σε θέματα διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων οριστικής αδυναμίας να πληρώσουν αυτές λόγω υπερχρέωσης.

Το δίκτυο θα συμβουλεύει και θα βοηθάει τους καταναλωτές στην επικοινωνία του με τις τράπεζες – λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης όπως υγεία κλπ – είτε συμβουλεύοντας είτε ακόμη και μεσολαβώντας στις τράπεζες για λογαριασμό των καταναλωτών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη ρύθμιση της πληρωμής των οφειλών ενώ θα μπορεί να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για λογαριασμό των καταναλωτών για την προσαρμογή ή τροποποίηση των συμφωνημένων, σε περίπτωση νέων δεδομένων.

_______________

Πηγή: http: www.news.gr

Διαβάστε Επίσης  Δωρεάν OnLine Βιβλίο - "Συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας στην Ελλάδα - γένεση, εξέλιξη και αποτίμηση μιας πολιτικής" | Μ. Καραμεσίνη - Μ. Συμεωνάκη (επιμ.)

Be the first to comment on "Πανελλήνιο συμβουλευτικό δίκτυο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!