Παραμένει υψηλός ο επιπολασμός του σχολικού εκφοβισμού στις Η.Π.Α

Απόδοση στα Ελληνικά: Ντούνης Ανδρέας

Παρόλες τις αυξανόμενες προσπάθειες δημόσιας ευαισθητοποίησης και την υιοθέτηση νομοθεσίας κατά του εκφοβισμού σε πανεθνικό επίπεδο, ο επιπολασμός του εκφοβισμού συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για την Αμερικανική νεολαία και την κοινωνία των ΗΠΑ εν γένει, σύμφωνα με νέα Έκθεση Ερευνητών του Πανεπιστημίου Clemson και της Professional Data Analysts Inc., που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Hazelden.

“O εκφοβισμός (bullying) συνεχίζει να επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τον υψηλότερο επιπολασμό να παρατηρείται στην τρίτη και τέταρτη τάξη του Δημοτικού, όπου περίπου το 22 τοις εκατό των μαθητών αναφέρουν ότι πέφτουν θύματα εκφοβισμού δύο ή τρείς φορές ή/και περισσότερες ανά μήνα”, αναφέρει η Sue Limber, συσσυγγραφέας της Έκθεσης και καθηγήτρια στο Institute on Family and Neighborhood Life του Πανεπιστημίου Clemson.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι ο εκφοβισμός επηρεάζει τα παιδιά όλων των εθνικοτήτων, φύλων, σχολικών τάξεων και κοινωνικο-οικονομικού status, ανεξάρτητα εάν διαβιούν σε αστικές, προαστιακές ή αγροτικές κοινότητες.

Το bullying μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες αρνητικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής ακόμη και κατά την ενήλικη ζωή.

Αξιοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω του Ερωτηματολογίου Olweus Bullying, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 200.000 ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε μαθητές σχολείων, που σκόπευαν, αλλά δεν είχαν ακόμη εφαρμόσει, το Πρόγραμμα Πρόληψης Εκφοβισμού του Olweus (Olweus Bullying Prevention Program), ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα καταπολέμησης του εκφοβισμού.

Το δείγμα συμπεριελάμβανε 1.000 κορίτσια και 1.000 αγόρια από κάθε τάξη, μεταξύ της τρίτης και της 12ης, και τα αποτελέσματα διαχωρίστηκαν ανά επίπεδο τάξης και φύλο.

«Βρήκαμε ότι το 18 τοις εκατό του συνόλου των μαθητών που έλαβαν μέρος στην έρευνα συμμετείχαν σε πράξεις εκφοβισμού άλλων μαθητών, ήταν θύματα εκφοβισμού από άλλους μαθητές ή και τα δύο, και ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτέλεσε μία από τις λιγότερες συχνές μορφές του βιώματος της εμπειρίας του εκφοβισμού», σημείωσε η Sue Limber.

Μία σημαντική – σε αριθμό – αναλογία των μαθητών που έπεσαν θύμα εκφοβισμού δεν εκμυστηρεύτηκαν σε κανέναν την εμπειρία του εκφοβισμού, και τα αγόρια συγκέντρωναν χαμηλότερες πιθανότητες να εκμυστηρευτούν αυτή την εμπειρία σε άλλους από ότι τα κορίτσια. Παρόλο που περισσότερο από το 90 τοις εκατό των κοριτσιών και 80 τοις εκατό των αγοριών ανέφεραν ότι «αισθάνονταν λύπη για τους μαθητές που είναι θύματα εκφοβισμού», ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτούς προσπάθησαν να τους βοηθήσουν.

 ___________

Πηγή: sciencedaily.com

socialpolicy.gr

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!