Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2014

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 2014Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Τομπέα

Από τις 25 Νοεμβρίου, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έως τις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι 16 ημέρες ακτιβιστικής εκστρατείας κατά της έμφυλης βίας  προωθεί  δράσεις ώστε να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, η καμπάνια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών “Orange YOUR Neighbourhood” για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προσκαλεί για πραγματοποίηση τοπικών δράσεων στις γειτονιές του κόσμου τις 16 αυτές μέρες (25/11-10/12) με σήμα το πορτοκαλί χρώμα, και τις πορτοκαλί κορδέλες, για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, συζητώντας λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την κάθε κοινότητα.

Η ημερομηνία της 25ης Νοεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει τις αδελφές Mirabal, τρεις πολιτικές ακτιβίστριες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες δολοφονήθηκαν βάναυσα το 1960 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Rafael Trujillo (1930-1961)

  • Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η βία κατά των γυναικών αποτελεί συνέπεια των διακρίσεων κατά των γυναικών, στη νομοθεσία και στην πράξη, και των επίμονων ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Η βία κατά των γυναικών έχει επιπτώσεις και παρεμποδίζει τη πρόοδο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας, της καταπολέμησης του HIV / AIDS, της ειρήνης και της ασφάλειας.
  • Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι αναπόφευκτη. Η πρόληψη είναι δυνατή και απαραίτητη.
  • Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία.

Στοιχεία και αριθμοί

  • 35% των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνουν κάποια μορφή σωματικής ή σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους, με 7 στις 10 γυναίκες σε ορισμένες χώρες να αντιμετωπίζουν αυτή τη μορφή κακοποίησης.
  • Εκτιμάται ότι 30 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 15 ετών εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τον FGM / C (ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων), καθώς και περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί τη διαδικασία σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Παγκοσμίως, περισσότερες από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα υπέστησαν παιδικό γάμο, 250 εκατομμύρια εκ των οποίων είχαν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 15 ετών. Τα κορίτσια που παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών είναι λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και πιο πιθανό να βιώνουν ενδοοικογενειακή βία και επιπλοκές κατά τον τοκετό.
  • Το κόστος και οι συνέπεις της βίας κατά των γυναικών διαρκεί για πολλές γενιές.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  24ο Ενημερωτικό Σημείωμα Παρατηρητηρίου Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ: Γραμμή SOS 15900 – Στατιστικά στοιχεία - Σχέσεις θύματος-δράστη

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!