Απόδοση – Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
Τι είναι η ατιμωρησία;
Όταν κάποιος ενεργεί με ατιμωρησία, αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειές του δεν έχoυν συνέπειες. Ο εκφοβισμός, οι απειλές, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες μένουν ατιμώρητες.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί. Η δολοφονία είναι η μέγιστη μορφή λογοκρισίας. Στις περιπτώσεις δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί, στις εννέα από τις δέκα οι δολοφόνοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Αμέτρητοι πολίτες, καλλιτέχνες, bloggers, μουσικοί και δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, απειλούνται, βασανίζονται, εκφοβίζονται, φυλακίζονται για την άσκηση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Τα περισσότερα εγκλήματα κατά της ελεύθερης έκφρασης μένουν ατιμώρητα.
Η “κουλτούρα της ατιμωρησίας”
Η κουλτούρα της ατιμωρησίας υπάρχει όταν εκείνοι που αρνούνται σε άλλους το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, πράττουν γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας σε εκείνους που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτό οδηγεί σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν. Η κριτική καταπνίγεται, οι δύσκολες ερωτήσεις δεν ερωτώνται ποτέ, οι ισχυροί δεν αμφισβητούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένας κόσμος όπου η ελεύθερη έκφραση έχει σιγήσει.
Παράγοντες που τροφοδοτούν και διατηρούν τη κουλτούρα της ατιμωρησίας, και οι επιπτώσεις της στα άτομα και τις κοινωνίες:
Culture of Impunity
Το παγκόσμιο πρόβλημα της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα εναντίον των δημοσιογράφων και πώς οι μηχανισμοί του ΟΗΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν τις κυβερνήσεις υπόλογες:
Εκστρατεία για τον τερματισμό της ατιμωρησίας
Πρόκειται για μια ετήσια παγκόσμια πρωτοβουλία που απαιτεί λογοδοσία για τους δημοσιογράφους, τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης, τους ακτιβιστές, τους δικηγόρους και πολλών άλλων που έχουν μπει στο στόχαστρο για την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και την ενδυνάμωση των οργανώσεων, κυβερνητικών φορέων και ιδιωτών να βοηθήσουν στην κατάργηση των συστημάτων ατιμωρησίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πως ξεκίνησε η εκστρατεία;
Τον Νοέμβριο του 2011, η IFEX (M.KO. «Διεθνής Ελευθερία της Έκφρασης», «International Freedom of Expression») ξεκίνησε την εκστρατεία για τον τερματισμό της ατιμωρησίας, μετά την αναγνώριση του ζητήματος της ατιμωρησίας ως ένα σημαντικό εμπόδιο για την ελευθερία της έκφρασης. Η εκστρατεία επέστησε την παγκόσμια προσοχή σε άλυτες υποθέσεις επιθετικότητας εναντίον ατόμων που απλώς είχαν ασκήσει τα δικαιώματα τους για ελεύθερη έκφραση, και έθεσε ως ημέρα έναρξης της εκστρατείας την 23η Νοεμβρίου, επέτειο της σφαγής του Maguindanao, Ampatuan το 2009, όταν 58 άτομα – δολοφονήθηκαν – συμπεριλαμβανομένων 32 δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ στις Φιλιππίνες.
Μέχρι σήμερα, κανένας από τους δράστες δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη.
Από το πρώτο έτος, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της ατιμωρησίας. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, και κήρυξε την 2η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων.
Πηγή: daytoendimpunity.org
socialpolicy.gr