Η UNICEF καλεί στη συμπερίληψη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής φτώχειας στην Αναπτυξιακή Ατζέντα του ΟΗΕ

Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

20/9/2014

Παρόλο που η ισχυρή δέσμευση προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων σηματοδότησε σημαντική βελτίωση στη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας, η UNICEF επισημαίνει ότι αυτή η «πρόοδος ήταν ανισόνομη, με τα παιδιά των φτωχότερων υπόβαθρων να αποκομίζουν τα λιγότερα οφέλη».

Η πρόσφατη σύντομη έκδοση της UNICEF υπογραμμίζει ότι τα παιδιά ηλικίας έως και 18 ετών υπερεκπροσωπούνται ανάμεσα στους φτωχούς, με ποσοστό που φθάνει στο 47% όσων διαβιούν με λιγότερα από 1,25 δολάρια Αμερικής ημερησίως. Πράγματι, η παιδική φτώχεια αποτελεί ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα, που επηρεάζει τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες.

            H UNICEF επισημαίνει ότι ένα στα οχτώ παιδιά των κρατών-μελών του Ο.Ο.Σ.Α μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας.

Δοθέντος του συγκεκριμένου σταδίου ζωής στο οποίο βρίσκονται, τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στις επιδράσεις της φτώχειας και συχνά αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια ώστε να διαφύγουν από αυτό τον κύκλο στα μετέπειτα στάδια της ζωής τους.

Το ζήτημα της παιδικής φτώχειας, πάντως, «είναι – εν πολλοίς – απών από την διαβούλευση για την ανάπτυξη πέραν του έτους 2015». Υπό αυτό το γεγονός, η UNICEF κάλεσε στη σαφή συμπερίληψη της εξάλειψης της παιδικής φτώχειας ως μέρος του αναπτυξιακού πλαισίου πέραν του έτους 2015.

Πως συνδέεται η παγκόσμια μείωση της άγριας ζωής με την παιδική δουλεία, socialpolicy.gr

Οι σοβαρές επιπτώσεις της παιδικής φτώχειας

Η παιδική φτώχεια δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για αρνητικότατες και μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Αμέσως, τα παιδιά που μεγαλώνουν στη φτώχεια δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την βέλτιστη ανάπτυξή τους, έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή τους και έτσι εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους που διαβιούν υπό καλύτερες οικονομικές συνθήκες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η φτώχεια είναι επίσης διαγενεακή, καθώς τα φτωχά παιδιά ενδέχεται τελικώς να μεγαλώσουν ερχόμενα αντιμέτωπα με την φτώχεια ως ενήλικες (adult poverty), η οποία εν συνεχεία δημιουργεί παρόμοιες δυσχερείς συνθήκες και για τα δικά τους παιδιά.

Παρομοίως, η κοινωνία πλήττεται από χαμηλότερες δεξιότητες, χειρότερα επίπεδα υγείας, χαμηλότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, αυξημένη πιθανότητα ανεργίας και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής συνοχής.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα υπολογιζόμενα κόστη της παιδικής φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε όρους μειωμένης παραγωγικότητας και οικονομικών εκροών, υψηλών δεικτών εγκληματικότητας και κακής υγείας) ανέρχονται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

A child displaced by recent fighting between rebel soldiers and government troops poses for photographs in Mingkaman, South Sudan Monday, March 24, 2014. With more than 375,000 South Sudanese children displaced, UNICEF is continuing to focus on the delivery of life-saving interventions - in nutrition, water, sanitation, and vaccination ? and is investing in providing support for separated chidlren, access to education and a protective environment for all children.(Kate Holt/ UNICEF Photo/)

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την παιδική φτώχεια;

Στην έκθεση, η UNICEF αναγνωρίζει ότι η παιδική φτώχεια απορρέει από μία «σύνθετη αλληλεπίδραση αιτιών» και προτείνει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση «συστατικών στοιχείων» που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

(1) Η καθιέρωση μίας καθαρής δέσμευσης για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας μέσω της ρητής στόχευσης στο ζήτημα στις εθνικές ατζέντες – (2) Την επέκταση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας που είναι ευαίσθητα ως προς την παιδική ηλικία (π.χ. επιχορηγήσεις για παιδιά). (3) Η βελτίωση της πρόσβασης και οι προσιτές οικονομικά ποιοτικές υπηρεσίες για τους φτωχότερους – και (4) Η δημιουργία μίας ενταξιακής αναπτυξιακής ατζέντας που θα προσεγγίζει τους φτωχότερους.

Με στόχο να μειώσει την παιδική φτώχεια και να αναγνωρίσει τις καλύτερες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, η UNICEF επιμένει ότι μέσω των εκτιμήσεων της φτώχειας θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο αριθμός των φτωχών παιδιών – ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο πολλές χώρες δεν διαθέτουν.

Επιπρόσθετα, η UNICEF συνηγορεί υπέρ της συνεχούς βελτίωσης στη μέτρηση της πολυδιάστατης παιδικής φτώχειας, και του τρόπου με τον οποίο η φτώχεια τέμνει έτερους αναπτυξιακούς στόχους που συμφωνήθηκαν για την περίοδο πέραν του έτους 2015, ούτως ώστε να τεθεί η προτεραιότητα στους φτωχότερους και πλέον ευάλωτους ανθρώπους.

__________________

Πηγή: http://europa.eu/epic/news/2014/20140919-unicef-releases-outlook-on-child-poverty-post-2015_en.htm

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  H περιοδολόγηση της έννοιας της φροντίδας στην κοινωνική πολιτική και η σχέση της με το φύλο: από τον δυϊσμό στη σύνθεση και στη διαφορά

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!