Λόγος και Κοινωνική Ψυχολογία: Πέρα από τις στάσεις και τη συμπεριφορά

Το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους προπτυχιακούς φοιτητές, είναι η πρώτη συστηματική και κατανοητή εισαγωγή στη θεωρία και εφαρμογή της ανάλυσης λόγου στο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας και των συναφών της επιστημονικών κλάδων. Οι συγγραφείς συμπεριλαμβάνουν στον όρο «λόγος» κάθε μορφή ομιλίας και γραφής, με σκοπό την ανίχνευση των ανεπαίσθητων τρόπων με τους οποίους η γλώσσα ταξινομεί την αντίληψη και κάνει πράγματα να συμβούν. Όπως υποστηρίζουν, η γλώσσα είναι ενεργή και, έτσι, έχει κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις και νοήματα. Το κείμενο διανθίζεται από παραδείγματα γραπτού και προφορικού λόγου: δημοσιογραφικές αναφορές βίαιων επεισοδίων, ομολογίες φόνων από πρακτικά δικών, καταγραφές από τις καθημερινές συζητήσεις κ.ά. Οι συγγραφείς αποφεύγουν την, αποθαρρυντική για τους φοιτητές, υπέρμετρα τεχνική ορολογία, ακόμα και όταν συζητούν σύνθετα θεωρητικά θέματα. Στην παρούσα ελληνική έκδοση περιλαμβάνονται εκτεταμένος πρόλογος και επίμετρο γραμμένα από τους ίδιους τους συγγραφείς.

Ο Jonathan Potter έχει ασχοληθεί ερευνητικά με θέματα όπως ο ρατσισμός, οι τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, η συμβουλευτική, οι ομάδες εστίασης, η επιστημονική επιχειρηματολογία κ.ά. Είναι από τους πρωταγωνιστές των ποιοτικών μεθόδων έρευνας και έχει ασχοληθεί σε βάθος με τις επιπτώσεις που έχουν τα πορίσματα της έρευνας της αλληλεπίδρασης για τη γνωστική ψυχολογία. Είναι καθηγητής Ανάλυσης Λόγου στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο.
Η Margaret Wetherell είναι καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Προγράμματος «Ταυτότητες και Κοινωνική Δράση» του Βρετανικού Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα όπως οι εθνοτικοποιημένες και φυλετικοποιημένες ταυτότητες, ο ανδρισμός καθώς και, γενικότερα, η ανάπτυξη της θεωρίας και των μεθόδων της ανάλυσης λόγου στις κοινωνικές επιστήμες.

JONATHAN POTTER, MARGARET WETHERELL

Λόγος και Κοινωνική Ψυχολογία
Πέρα από τις στάσεις και τη συμπεριφορά

Μετάφραση: Έφη Αυγήτα, Ανδρέας Τσονίδης

Σειρά: Κοινωνική ψυχολογία
(ISBN: 978-960-455-442-3, σελίδες: 320, τιμή: 22 €, Μάρτιος 2009)

 4423

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος Intermediate Language Varieties: Koinai and regional standards in Europe με συνεπιμελήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Σταυρούλα Τσιπλάκου

 

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!