Μετάφραση-επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού που έχει καθιερωθεί στη χώρα μας (1-7 Νοεμβρίου) ενώ η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) εορτάζεται από την 1 έως τις 7 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια ετήσια γιορτή που τονίζει την κρίσιμη σημασία της προώθησης της αξίας του θηλασμού σε παγκόσμιο, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή αρχίζει με το θηλασμό – ο πιο απλός, έξυπνος, οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος για την στήριξη υγιών παιδιών, ισχυρότερων οικογενειών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά, όμως περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Από αυτούς τους θανάτους, οι θάνατοι νεογέννητων αντιπροσωπεύουν τώρα σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ο άμεσος θηλασμός – βάζοντας το μωρό στο στήθος της μητέρας μέσα σε μια ώρα μετά τον τοκετό – θα μειώσει σημαντικά την θνησιμότητα των νεογνών.
Ο έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν, αλλά υποστηρίζει επίσης την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις και συνδέεται με ένα καλύτερο εκπαιδευτικό επίτευγμα στην ηλικία των 5 ετών. Ο θηλασμός είναι το θεμέλιο της καλής διατροφής και προστατεύει τα παιδιά από την ανάπτυξη νόσων. Με τον τρόπο αυτό, ο θηλασμός επιτρέπει σε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ωστόσο, λιγότερο από το ήμιση των νεογέννητων στον κόσμο επωφελούνται νωρίς από το θηλασμό και ακόμα λιγότερα θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες.
Επιπτώσεις στην παιδική επιβίωση και την παγκόσμια κατάσταση
Ο βέλτιστος θηλασμός των βρεφών κάτω των δύο ετών έχει το μεγαλύτερο δυναμικό αντίκτυπο στην επιβίωση των παιδιών από όλες τις προληπτικές παρεμβάσεις, με τη δυνατότητα να αποτρέψει πάνω από 800.000 θανάτους (13% του συνόλου των θανάτων) σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο (Lancet 2013) .
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης κατά τους πρώτους μήνες από ό, τι τα παιδιά που δεν θηλάζουν. Ένα βρέφος που τρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού είναι 14 φορές λιγότερο πιθανό να πεθάνει κατά τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με ένα βρέφος που δεν θηλάζει, καθώς ο θηλασμός μειώνει δραστικά τους θανάτους από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τη διάρροια, δύο μείζονες αιτίες θανάτου παιδιών (Lancet 2008).
Ο πιθανός αντίκτυπος των βέλτιστων πρακτικών του μητρικού θηλασμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν υψηλό φορτίο νόσων και περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Τα παιδιά όμως στις βιομηχανικές χώρες που δεν θηλάζουν βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου – μια πρόσφατη μελέτη της μετα-νεογνικής θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε μια αύξηση κατά 25% της θνησιμότητας μεταξύ των βρεφών που δεν θηλάζουν. Στην έρευνα UK Millennium Cohort Survey, ο έξι μηνών αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 53% των εισαγωγών σε νοσοκομείο για διάρροια και μια μείωση κατά 27% σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ενώ τα ποσοστά του θηλασμού δεν βρίσκονται πλέον σε πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να έχουν σημαντικές αυξήσεις κατά την τελευταία δεκαετία, μόνο 39% των παιδιών ηλικίας κάτω των έξι μηνών στον αναπτυσσόμενο κόσμο θηλάζουν αποκλειστικά και μόνο το 58% των βρεφών ηλικίας από 20- 23 μηνών, επωφελούνται από την πρακτική του συνεχόμενου θηλασμού. Παρόλα αυτά ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αποδεικνύουν ότι μια σημαντική και ταχεία πρόοδος είναι δυνατή, με 25 χώρες να παρουσιάζουν αυξήσεις κατά 2o ποσοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο.
socialpolicy.gr
Σχετικό άρθρο: Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) – «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.