Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Επιμέλεια άρθρου: Τομπέα Ελένη

Η σημαντική μείωση των θανάτων παιδιών από πνευμονία, αποδεικνύει ότι οι στρατηγικές για να νικηθεί η ασθένεια έχουν αποτέλεσμα, ανακοίνωσε η UNICEF με την ευκαιρία της πέμπτης Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου). Αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες προσπάθειες ώστε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μη χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια κάθε χρόνο.

Το 2013, για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία, η πνευμονία δεν αποτελούσε την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, ερχόμενη δεύτερη μετά από τις επιπλοκές στον τοκετό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη UNICEF. Ο “φόρος αίματος” της πνευμονίας εξακολουθεί να είναι υψηλός – διεκδικώντας το 15% των θανάτων – ή 954.000 παιδιά κάθε χρόνο – αλλά οι θάνατοι από τη νόσο έχουν μειωθεί κατά 44% από το 2000.

«Η πνευμονία εξακολουθεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια – σκοτώνει περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών από τον ιό του AIDS, την ελονοσία, τους τραυματισμούς και την ιλαρά μαζί – και αν και οι αριθμοί μειώνονται, με σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο Δρ Mickey Chopra, Επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Υγείας της UNICEF. «Η φτώχεια είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, και αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να φτάσουν σε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πόσο περιθωριοποιημένο είναι.»

Οι θάνατοι από πνευμονία κορυφώνονται στις φτωχές αγροτικές κοινότητες. Η ρύπανση του αέρα των νοικοκυριών είναι μια σημαντική αιτία της πνευμονίας και τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά που βασίζονται σε στερεά καύσιμα, όπως το ξύλο, η κοπριά ή το κάρβουνο, για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι συνωστισμένες κατοικίες συντελούν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα πνευμονίας. Επιπλέον, τα φτωχά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς και του κοκίτη, που επίσης είναι μείζονες αιτίες της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονίας, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα σώσει ζωές, έτσι οι στρατηγικές πρέπει να στοχεύουν στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Η αυξημένη χρήση των εμβολίων κατά της πνευμονίας, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος οδήγησε σε σημαντική πρόοδο έναντι της νόσου, αλλά ανισότητες υπάρχουν ακόμη και σε χώρες με ευρεία κάλυψη.

«Η γεφύρωση του χάσματος περίθαλψης μεταξύ των φτωχών και των πιο ευκατάστατων, είναι ζωτικής σημασίας για να μειωθούν οι αποτρέψιμοι θάνατοι από πνευμονία,» είπε ο Δρ Chopra. «Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στις αιτίες και τις γνωστές λύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε αυτή τη μάστιγα της παιδικής ηλικίας υπό έλεγχο.»

Απλά μέτρα, όπως ο έγκαιρος και αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, ο εμβολιασμός και η παροχή θρεπτικών ιχνοστοιχείων θα μειώσουν επίσης τα περιστατικά πνευμονίας.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Ξεκινώντας το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου για την:

  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πνευμονία, την κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
  • Προώθηση των παρεμβάσεων για την προστασία, την πρόληψη και τη θεραπεία της πνευμονίας.
  • Δημιουργία δράσεων για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Παιδικής Πνευμονίας ηγείται της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας και αποτελείται από πάνω από 140 ΜΚΟ, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδρύματα.

Η πνευμονία είναι ένα από τα επιλύσιμα προβλήματα που αφορούν την παγκόσμια υγεία όμως ένα παιδί πεθαίνει από τη μόλυνση κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Info Graphic

Χρησιμοποιώντας τις φωνές και τις προσωπικότητες των μικρών παιδιών, το παρακάτω βίντεο , ζωντανεύει δημιουργικά τις πραγματικότητες και παγκόσμιες επιπτώσεις της πνευμονίας στην παιδική ηλικία και αναδεικνύει τις πολλές μεθόδους πρόληψης που υπάρχουν στη διάθεσή μας.

Πηγές: unicef.gr, worldpneumoniaday.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας 2020 "Αποκατάσταση και Covid-19"

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!