Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά της παιδικής κακοποίησης

Το 2000, το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες (Women’s World Summit Foundation) έθεσε την αρχή για την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά της παιδικής κακοποίησης, για να επιστήσει την προσοχή στις κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο, ώστε να επιτελέσουν έναν πιο ενεργό ρόλο για την προώθηση του σεβασμού των άρθρων 19 και 34 της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Και τα δύο αυτά άρθρα συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα κάθε παιδιού για μια ζωή απαλλαγμένη από την βία και την κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

* Art. 19 – States Parties shall take all appropriate legislative, administrative, social and educational measures to protect the child from all forms of physical or mental violence, injury or abuse, neglect or negligent treatment, maltreatment or exploitation, including sexual abuse, while in the care of parent(s), legal guardian(s) or any other person who has the care of the child.

* ART. 34 – States Parties undertake to protect the child from all forms of sexual exploitation and sexual abuse. For these purposes, States Parties shall in particular take all appropriate national, bilateral and multilateral measures to prevent {..}

Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες επέλεξε την 19η Νοεμβρίου ως το ετήσιο ραντεβού για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για την πρόληψη της κακοποίησης παιδιών, σε συνέργεια με την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, που έχει ως στόχο να αποτελέσει το σημείο συσπείρωσης γύρω από το θέμα της κακοποίησης και την ανάγκη για επείγοντα και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης.

Για να αποτελέσει η ημέρα μια παγκόσμια έκκληση για δράση, το Παγκόσμιο Ίδρυμα Κορυφής για τις Γυναίκες ξεκίνησε το 2001 έναν διεθνή μη κυβερνητικό συνασπισμό  που σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα με σχετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με επίκεντρο την αύξηση της Παιδείας περί της πρόληψης. Ο κύριος σκοπός αυτού του συνασπισμού είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας νοοτροπίας πρόληψης της κακοποίησης και της βίας κατά των παιδιών, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση, στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης, στη δράση και στη διάδοση προγραμμάτων πρόληψης.

 

Σχετικό άρθρο: Εκστρατεία 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης

 

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Νέα ενωσιακή στρατηγική για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!