Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας – Διεθνές Δίκτυο Γυναικών Φιλοσόφων υπό την αιγίδα της UNESCO

Κατά τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας το 2005, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τόνισε τη σημασία αυτού του κλάδου, ειδικά για τους νέους, υπογραμμίζοντας ότι η φιλοσοφία είναι ένας κλάδος που ενθαρρύνει την κριτική και ανεξάρτητη σκέψη, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να κατανοήσει τον κόσμο καλύτερα, προωθώντας έτσι την ανοχή και την ειρήνη.

Η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ήταν πεπεισμένη ότι η θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας θα κερδίσει την αναγνώριση και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην φιλοσοφία και, ειδικότερα, για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας σε όλο τον κόσμο.

Διεθνές Δίκτυο Γυναικών Φιλοσόφων υπό την αιγίδα της UNESCO

Αυτή η πύλη πληροφοριών έχει σχεδιαστεί για τα μέλη του Δικτύου, για τις γυναίκες φιλοσόφους, καθώς και για τους φίλους τους, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον κλάδο. Στόχος του Δικτύου είναι να είναι χρήσιμος και κατατοπιστικός, αλλά, πάνω απ ‘όλα, να δημιουργήσει γνήσιες συνδέσεις στο εσωτερικό της φιλοσοφικής κοινότητας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο, τα ιδρυτικά μέλη του, τους στόχους του, και τη δομή του. Περιέχει επίσης έναν κατάλογο των γυναικών φιλοσόφων που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Journal of the International Network of Women Philosophers sponsored by UNESCO

Το journal του Διεθνούς Δικτύου Γυναικών Φιλοσόφων είναι ένα online περιοδικό που διατίθεται στα αγγλικά και τα γαλλικά. Ξεκίνησε το 2011, και  σχεδιάστηκε για να παράγει γνώση καθώς και να αποτελέσει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σε διεθνές επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια σπάνια εμπειρία σε διεθνή κλίμακα, του οποίου η προσέγγιση βασίζεται στην αρχή του μη αποκλεισμού και της πολυτομεακής προσέγγισης.

Επιθυμεί να ενώσει τις γυναίκες φιλοσόφους όλων των περιοχών και όλων των πολιτισμών γύρω από μια κοινή προσπάθεια, για την ίδια την πράξη της σκέψης, μέσω των διαφορετικών πνευματικών παραδόσεων, ακαδημαϊκών κριτηριών και πρακτικών χρήσεων.

Οι γυναίκες φιλόσοφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν θεμελιώδη ζητήματα που έχουν σημασία σήμερα, στον τομέα της πνευματικής εργασίας και του κοινωνικού της αντίκτυπου, στην ισότητα των φύλων, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην παγκοσμιότητα, στο διαπολιτισμικό διάλογο και την κοινότητα στο επίκεντρο της πολιτικής.

Το περιοδικό παρέχει επίσης μια ευκαιρία να δημοσιεύει ανακοινώσεις,  όσον αφορά την πρακτική άσκηση, τη διδασκαλία, τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, τις  δημοσιεύσεις, καθώς και άλλες ευκαιρίες για ανταλλαγή μεταξύ γυναικών φιλοσόφων, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές στον τομέα της φιλοσοφίας.

Issues:

Arab Spring as seen by Women Philosophers, Issue N° 2-3, May 2013 (French)

Squaring the circle, Issue N°1, November 2011 (English)

Filling out the membership form

Each woman philosopher joining the Network fills out a membership form that will enable her to make her work and expertise known through the Network’s database in the form of a professional profile.

Download the membership form: PDF, 145 KB / WORD, 95 KB
The membership form, preferably filled out in English or in French so that it can be consulted by the greatest number of visitors, should be sent to the following address:

Social and Human Sciences Sector, UNESCO
1 rue Miollis, 75732 Paris Cedex 15 France
E-mail: philosophy&human-sciences@unesco.org,
or by fax: +33 (0)1 45 68 57 29.
Personal information about members (telephone numbers, personal e-mail and postal addresses) will only be published on-line with the member’s permission.

http://en.unesco.org

 

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  ΔΠΜΣ «Φιλοσοφική, Παιδαγωγική και Διεπιστημονική Ανθρωπολογία» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!