Συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων (22-25/10)

Συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (22-25 Οκτωβρίου 2014)

O ΠΟΥ από το 1988 έχει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και το Δίκτυο των Εθνικών Δικτύων Υγιών Πόλεων με την παραδοχή ότι η Υγεία επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο της ζωής μας. Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκητης επηρεάζουν και διαμορφώνουν κατά έναν μεγάλο βαθμό τους παράγοντες αυτούς, και επομένως, μπορούν σχεδιάζοντας ανάλογες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο να συμβάλουν στην προαγωγή της Υγείας των πολιτών τους.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων αριθμεί 100 πιστοποιημένες πόλεις στην Ευρώπη και το Δίκτυο Εθνικών Δικτύων 32 χώρες με 1.500 περίπου δήμους–μέλη. Βασική προτεραιότητα των προγραμμάτων των Υγιών Πόλεων είναι η υγεία να αποτελεί κορυφαίο θέμα σε επίπεδο πολιτικής και κοινωνίας, ακολουθώντας τις αρχές της ισότητας και της συμμετοχικής διακυβέρνησης. Έμφαση δίνεται στη συνεργασία μεταξύ διαφόρων τομέων, στη συλλογική δράση.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων έλαβε χώρα πρόσφατα στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το δήμο Αμαρουσίου και είχε τις εξής θεματικές ενότητες:

Διακυβέρνηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αστικός σχεδιασμός και ποιότητα ζωής, δράσεις πρόληψης προαγωγής υγείας για νέους, ενήλικες, ηλικιωμένους, και τοπικές πολιτικές για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ), τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν μία πόλη ως υγιή, δεν έχουν να κάνουν με την επίτευξη ενός συγκεκριμένου επιπέδου υγείας αλλά:

  • Έχουν γνώση το τι είναι υγεία και εργάζονται προκειμένου να τη βελτιώσουν.
  • Υπάρχει η δέσμευση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο απέναντι στην υγεία και αναπτύσσονται διαδικασίες και υποδομές που βοηθούν στην επίτευξή της.
  • Οι υγιείς πόλεις συστηματικά δημιουργούν και βελτιώνουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, διευρύνουν τις κοινοτ ικές δυνάμεις και προωθούν την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των ατόμων, προκειμένου να μπορούν αν εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, και να αναπτύσσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

O Δήμος Γλυφάδας είναι μέλος Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων από τις αρχές του 2013 και συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου με παρουσίαση των συμπερασμάτων έρευνας για την ποιότητα ζωής των ωφελούμενων του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

BAΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ- ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2015-20120

  • Ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων και της ποιότητας των νοικοκυριών.
  • Η κάλυψη όλων των βασικών προϋποθέσεων όπως στέγη, φαγητό, νερό, ασφάλεια, εισόδημα, εργασία, για όλους τους πολίτες.
  • Ένα σταθερό και διατηρήσιμο οικοσύστημα.
  • Μία κοινότητα που τα μέλη της αλληλοϋποστηρίζονται.
  • Οι πρόσβαση όλων σε όλες τις απαραίτητες δομές που βοηθούν την συμμετοχή και την επικοινωνία.
  • Παροχή και πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Παρότρυνση σύνδεσης με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της πόλης και με σχετικές ομάδες.

Δήμος Γλυφάδας

Διαβάστε Επίσης  Ένταξη των Ρομά: η ΕΕ να αναλάβει δράση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της αθιγγανοφοβίας

Be the first to comment on "Συμπεράσματα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων (22-25/10)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!