Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε στις 22 Δεκεμβρίου 2005 την αλληλεγγύη ως μία από τις θεμελιώδεις και οικουμενικές αξίες που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των λαών στον 21ο αιώνα, όπου εκείνοι που είτε υποφέρουν είτε επωφελούνται λιγότερο αξίζουν βοήθεια από εκείνους που ωφελούνται περισσότερο, και συναφώς αποφάσισε να διακηρύξει την 20η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως την Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη ως το θεμέλιο της αναπτυξιακής ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών μετά το 2015

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης “βρίσκει” τον κόσμο να διαμορφώνει ένα νέο πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να πετύχει τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, με τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της φτώχειας στην ιστορία, μέχρι το 2015.

Η νέα ατζέντα θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Θα στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υποστηρίζεται από μια παγκόσμια σύμπραξη αποφασισμένη να απαλλάξει τους ανθρώπους από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες,  οικοδομημένη στα θεμέλια της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας, με δεδομένο πως υπάρχουν άνθρωποι που πλήττονται από τη φτώχεια αλλά και λόγω της απουσίας κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση την ισότητα, την ένταξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη προϋποθέτει αμοιβαία υποχρέωση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευάλωτοι πρόσφυγες οδηγήθηκαν σε έξωση και κοιμούνται στους δρόμους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!