Η απεικόνιση της υγείας 2014 (μέρος ΙΙ)

Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Τομπέα

Φωτογραφίες που αναδεικνύουν σημαντικά θέματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Πρόληψη της πολιομυελίτιδας

highlights9

Photograph by Michael L Washington; Health Economics and Modeling Unit, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, GA, USA

Εθνική  Εβδομάδα Ανοσοποίησης για την πολιομυελίτιδα στο Ondunu, Ναμίμπια. Σε αυτή την αγροτική περιοχή της Ναμίμπια, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χορηγούν το εμβόλιο σε ένα παιδί που δεν είχε εμβολιαστεί.  Στο φιαλίδιο του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, όταν ένα τετράγωνο κουτί σε μπλε κύκλο είναι λευκό, αποτελεί ένδειξη ότι το εμβόλιο είναι ακόμα σε καλή κατάσταση για χρήση. Η συγκεκριμένη φωτογραφία υποδεικνύει πόσο σημαντική είναι μια παρέμβαση για τη δημόσια υγεία, για την εύρεση μη εμβολιασμένων παιδιών σε δυσπρόσιτες αγροτικές κοινότητες.

Να χορεύεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχει μουσική

highlights1

Photograph by Abraar Karan; David Geffen School of Medicine, University of California Los Angeles, Los Angeles, CA, USA

Στα περίχωρα του Νέου Δελχί, στην Ινδία, οι δρόμοι δεν μένουν άδειοι όταν πέφτει η νύχτα. Γυναίκες της φυλής Perna, μια από τις πολλές κάστες της Ινδίας, αρχίζουν την εργασία τους περιμένοντας την άφιξη των πελατών τους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες ομάδες στην Ινδία που ασκούν την πολιτιστική εργασία του σεξ. Οι γυναίκες σε αυτή την κοινότητα πωλούνται στους συζύγους τους προς ένα ποσό ονομαζόμενο ως “bride price”, το οποία υπολογίζεται από το πόσο παραγωγική είναι πιθανό να είναι μια γυναίκα ως εργαζόμενη στον τομέα του σεξ. Οι γυναίκες στη συνέχεια μπαίνουν στο εμπόριο, σε μια εξαιρετικά τραυματική διαδικασία, όπου πωλούνται στους πελάτες από τους συζύγους και τις πεθερές τους.

Ο Abraar Karan δούλεψε με τη φυλή Perna κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής υποτροφίας στην ανθρωπολογία και έκανε έρευνα για τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες που περιβάλλουν αυτή την πρακτική εκμετάλλευσης και τις επιπτώσεις της στην υγεία των γυναικών. Ως παραδοσιακός λαϊκός χορευτής Punjabi , δίδαξε επίσης τον χορό bhangra στα κορίτσια της κοινότητας. Μια ομάδα περίπου 20 κοριτσιών συμμετείχαν σε τακτικά μαθήματα χορού και έμαθαν την παράδοση του bhangra, μια μορφή τέχνης που συχνά είναι ανδροκρατούμενη, ξεπερνώντας τα στερεότυπα των φύλων και σπάζοντας τα κοινωνικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη δική τους κοινότητα.

Η εκπαίδευση κορυφώθηκε με μια ζωντανή παράσταση χορού στο χωριό τους. Η ομάδα χορού εμφανίστηκε στην εθνική ινδική τηλεόραση και οι μαθήτριες του Abraar Karan συνέχισαν παίρνοντας μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς χορού στο Δελχί. Σε αυτή τη φωτογραφία, τα κορίτσια εκτελούν ένα από τα μέρη του χορού που ονομάζεται Jhummar, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση είναι αργό και πρόσχαρο. Συνδέονται, κρατώντας το ένα κορίτσι το άλλο σφιχτά, και προσπαθούν να βρουν το σθένος να αψηφήσουν την εκμετάλλευση που βιώνουν πολλά κορίτσια της φυλής τους.

H χαρά των κοινοτήτων

highlights3

Photograph by Meaghann Shaw Weaver, John Glen Weaver; St Jude Children’s Research Hospital, Memphis, TN, USA (MSW); Children’s National Medical Center, Washington, DC, USA (MSW)

Φωτογραφία παιδιών Himba στην περιοχή Κουνένε στα βορειοδυτικά της Ναμίμπια. Καθώς τα παιδιά πραγματοποιούν ένα ελαφρύ ρυθμικό κτύπημα στην άμμο, αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την ηγεσία της ομάδας, ακολουθώντας κάθε φορά το ρυθμό του οδηγού-ηγέτη. Ένα σημαντικό μάθημα για τη σημασία των τοπικών κοινοτήτων στο να μετατρέπονται οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε εφικτές βελτιώσεις της υγείας.

Η σημασία των χαρτών για τη δημόσια υγεία

highlights5

Photograph by Kebede Deribe, Abebe Kelemework; Brighton and Sussex Medical School, Brighton, UK (KD); International Orthodox Christian Charities, Debre Markos, Ethiopia (AK)

Το 2014 σηματοδοτεί 160 χρόνια από τη δημιουργία του χάρτη του Λονδίνου του John Snow για τη χολέρα. Έκτοτε χάρτες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στη δημόσια υγεία. Η φωτογραφία είναι από ένα μικρό κέντρο υγείας στην Ανατολική ζώνη Gojam της περιφέρειας της Amhara στη βόρεια Αιθιοπία.

Αυτός ο  χάρτης του χωριού που έχει σχεδιαστεί στο χέρι με τα γεωγραφικά του όριά και τις υποδομές που διαθέτει,  δείχνει την αξία των χαρτών για τις παρεμβάσεις υγείας σε τοπικό επίπεδο. Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και άλλες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει τις δραστηριότητες χαρτογράφησης, ελπίζοντας πως οι πρόσφατες τεχνολογικές πλατφόρμες θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως σε αυτούς που εργάζονται σε αυτή την αγροτική περιοχή της Αιθιοπίας, για να τους βοηθήσει με τον προγραμματισμό για την υγεία της κοινότητας. 

Σταθμός πρώτων βοηθειών στη Σιέρα Λεόνε

highlights11

Photograph by Sunil Singh Bhopal; Institute of Health and Society, Newcastle University, Newcastle upon Tyne, UK

Freetown, Σιέρρα Λεόνε: ακόμη και μια δεκαετία μετά το τέλος ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου, τα σημάδια  του βίαιου παρελθόντος της χώρας βρίσκονται παντού. Η υγειονομική περίθαλψη έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περιόδους πολέμου, αλλά σε πολλά μέρη οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται υπό απειλή σε ζώνες συγκρούσεων. Η πρόσφατη επιδημία Έμπολα έχει στρέψει εκ νέου την προσοχή του κόσμου σε αυτή τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι η ασθένεια που προκαλεί αστάθεια δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω βία στη Σιέρρα Λεόνε.

Θεραπεία που σώζει ζωές

highlights12

Photograph by Robert John Flick; Baylor College of Medicine Children’s Foundation—Malawi, Tingathe Outreach Programme, Lilongwe, Malawi

Κοινοτικός υγειονομικός υπάλληλος του USAID που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Tingathe, ετοιμάζεται να κάνει εξέταση για HIV και να παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη σε ζευγάρια στο Κέντρο Υγείας Kawale στο Λιλόνγκουε, Μαλάουι. Ο Frank και οι συνεργάτες του προσφέρουν υπηρεσίες εξέτασης για HIV σε ζευγάρια – πολλά από αυτά περιμένουν το πρώτο τους παιδί – προσπαθώντας να εξασφαλίσουν έγκαιρη διάγνωση του HIV και την έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Πηγή: thelancet.com

socialpolicy.gr

Η απεικόνιση της υγείας 2014 (μέρος Ι)

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ιατροπολιτική και Μετανεωτερικότητα

Be the first to comment on "Η απεικόνιση της υγείας 2014 (μέρος ΙΙ)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!