Η απεικόνιση της υγείας 2014 (μέρος Ι)

Απόδοση στα ελληνικά: Τομπέα Ελένη

Από τη φροντίδα νεογνών στην Αφρική, στο έργο των μαιών στο Αφγανιστάν. Από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ στην Ινδία,  στο ζωτικό ρόλο που παίζουν οι επαγγελματίες υγείας της κοινότητας  στην άσκηση της υγειονομικής περίθαλψης στα σπίτια.

Οι παρακάτω φωτογραφίες μας δίνουν την εικόνα για τις ζωές και την υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φροντίδα νεογνών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος

highlights6

Photograph by Thomas M Berger – Neonatal and Paediatric Intensive Care Unit, Children’s Hospital of Lucerne, Lucerne, CH, Switzerland

Φωτογραφία ενός νεογέννητου μωρού με αναπνευστική δυσχέρεια στο Νοσοκομείο Méthodiste de Dabou,  σε ένα αγροτικό νοσοκομείο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η μόνη μορφή αναπνευστικής υποστήριξης στο νοσοκομείο είναι το οξυγόνο ελεύθερης ροής που χορηγείται μέσω ενός πλαστικού σωληνίσκου που εισάγεται στην μύτη.  Η συνεχής διαδερμική παρακολούθηση για τον κορεσμό του οξυγόνου δεν είναι διαθέσιμα. Το μωρό πέθανε τη δεύτερη ημέρα της ζωής του. Αυτό το επίπεδο φροντίδας θυμίζει την κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

Οι θάνατοι νεογνών αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου των θανάτων σε ηλικίες κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο, και οι περισσότεροι από αυτούς συμβαίνουν σε  χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αν και ερευνητές σε χώρες υψηλού εισοδήματος βελτιώνουν τις θεραπείες για τα εξαιρετικά μικρής ηλικίας βρέφη (πρόωρα νεογέννητα), ερωτήματα σχετικά με την επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών παρεμβάσεων και αξιόπιστων τεχνολογιών για την φροντίδα νεογνών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παραμένουν αναπάντητα.

Αμφισβήτηση της βίας κατά των γυναικών

highlights8

Photograph by K V Balasubramanya, Srinath Maddur; Karnataka Health Promotion Trust, Bengaluru, Karnataka, India

Οι εργαζόμενες γυναίκες στον τομέα του σεξ αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση και βία από τους πελάτες τους, ακόμη και από τους συντρόφους τους και την οικογένεια τους. Οι νεαρές γυναίκες, όπως η γυναίκα της φωτογραφίας,  έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη βία στην οποία εκτίθενται. Η συγκεκριμένη γυναίκα είναι μέλος ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού της κοινότητας που λειτουργεί ένα έργο με την ονομασία Samvedana, στο Karnataka, της νότιας Ινδίας.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία και τη διασύνδεσή της με τον ιό HIV μεταξύ των εργαζομένων στο τομέα του σεξ. Το project υποστηρίζει τις εργαζόμενες γυναίκες στο τομέα του σεξ μέσα από την εκπαίδευση για την αμφισβήτηση της βίας κατά των γυναικών, και έχει ως στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία, στις νομικές, αστυνομικές και νομικές υπηρεσίες. Σχεδόν 30.000 γυναίκες έχουν παρακολουθήσει την κατάρτιση, σε 15 περιοχές όπου πραγματοποιείται η δράση και οι γυναίκες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες διαχείρισης κρίσεων. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα, σε  δημοσιογράφους, αστυνομία, δικαστικό σώμα, καθώς και τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

“Βελονιές” για να σωθούν ζωές

highlights10

Photograph by Gijs Walraven; Aga Khan Development Network, Geneva, Switzerland

Αυτή η φωτογραφία ενός διακοσμητικού τοίχου, αφηγείται την ιστορία της Lailoma, η οποία πέθανε μετά από δυστοκία και ρήξη της μήτρας. Χωρίς πρόσβαση σε επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού, υπέμεινε ένα μακρύ ταξίδι με κακές συνθήκες μεταφοράς και οδικές υποδομές από το σπίτι της μέχρι ένα κέντρο υγείας. Το διακοσμητικό του τοίχου κατασκευάστηκε το 2008 από την τρίτη ομάδα μαθητών που παρακολούθησε την Bamyan Κοινοτική Σχολή Μαιευτικής στο κεντρικό Αφγανιστάν. 3 χρόνια αργότερα, η πέμπτη ομάδα των μαθητών της σχολής, έκανε άλλο ένα παρόμοιο για να πει την ιστορία της Sherbano, μιας εκπαιδευμένης μαίας της κοινοτικής σχολής Bamyan και της Fatima, η οποία είχε σοβαρή προ-εκλαμψία. Το πρόβλημα της Fatima αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στο τοπικό κέντρο υγείας, ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης σε θέματα υγείας από την Sherbano στο χωριό της.

Η Bamyan Κοινοτική Μαιευτική Σχολή συνδέεται με το επαρχιακό νοσοκομείο και ιδρύθηκε το 2004. Από τότε 132 κοινοτικές μαίες έχουν αποφοιτήσει. Οι τοκετοί με τη βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού μαιών στην επαρχία Bamyan έχουν αυξηθεί από 37,2% το 2007, σε 64% το 2013.

Τα τείχη της Κιμπέρα

highlights2

Photograph by Spencer Lewis James; Geisel School of Medicine at Dartmouth, Hanover, NH, USA

Στην Κιμπέρα, αστική παραγκούπολη στο Ναϊρόμπι της Κένυα, τοίχοι φτιαγμένοι από λάσπη και απορρίμματα δημιουργούν ένα από τα σοκάκια της γειτονιάς. Κοιτάζοντας βαθύτερα μέσα στη φωτογραφία, μπορεί κανείς να δει ότι η λάσπη και τα σκουπίδια βρίσκονται διάσπαρτα και στους δρόμους.

Η εικόνα υπογραμμίζει τη σημασία του καθαρού νερού, της αποχέτευσης και του καθαρού περιβάλλοντος σε σχέση με τη δημόσια υγεία. Όταν ερευνούμε ασθένειες και θεραπεύουμε ασθενείς, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τα μισογκρεμισμένα κοινωνικοοικονομικά θεμέλια που δημιουργούν τα προβλήματα υγείας. Οι λοιμώξεις μπορούν να καταπολεμηθούν με την ιατρική, σε μέρη όμως σαν την Κιμπέρα θα πρέπει να καταπολεμηθεί επίσης και η φτώχεια και η ανισότητα που επιτρέπουν τις ασθένειες να γίνονται ενδημικές.

Το βάρος του νερού

highlights4

Photograph by Lisa Fitzgerald; The Nossal Institute for Global Health, Melbourne, VIC, Australia

Η πρόσβαση στο νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση της υγείας των νομάδων βοσκών Μασάι και Samburu της επαρχίας της κοιλάδας του Rift στην Κένυα. Η εποχικότητα των ποταμών, οι παρατεταμένες ξηρασίες και η έλλειψη αποθήκευσης νερού σημαίνει πως πολλοί είναι σε θέση να έχουν μοναδική πρόσβαση σε νερό, το οποίο θεωρείται ακατάλληλο για πόση. Η συλλογή νερού μπορεί να διαρκέσει για κάποια νοικοκυριά περισσότερο από 2 ώρες. Η φωτογραφία είναι μιας γυναίκας, όπως αυτή μετέφερε στο σπίτι της το νερό που είχε συλλέξει. Ορισμένες κοινότητες  εργάζονται για να φέρουν το νερό πιο κοντά στους ανθρώπους, μέσω γεώτρησης και κατασκευής υπόγειων φραγμάτων.

Σημάδια εκπαίδευσης

highlights7

Photograph by Ulrich Mey; Bole, Addis Ababa, Ethiopia

Υπάρχουν περισσότερες από 130 νοηματικές γλώσσες σε όλο τον κόσμο, και όπως οι ομιλούμενες γλώσσες, διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σε όλο τον κόσμο περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 32 εκατομμύρια είναι παιδιά, έχουν απώλεια ακοής και οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνοι που ζουν σε  χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα με τα συγγενή αίτια, η απώλεια ακοής είναι συχνά αποτέλεσμα λοιμωδών νοσημάτων κατα την παιδική ηλικία, όπως η χρόνια λοίμωξη του αυτιού, η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά, και η παρωτίτιδα.

Δυστυχώς, περίπου το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας ακοής θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της πρωτογενούς πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης και της βελτιωμένης προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας. Δυστυχώς, σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα πολλά παιδιά με απώλεια ακοής και κώφωση δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Η τοιχογραφία της φωτογραφίας είναι από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, σε ένα δρομάκι πλάι από ένα σχολείο για κωφά παιδιά.

Πηγή: thelancet.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Δυνατότητα για εξ αποστάσεως διεξαγωγή των μεταπτυχιακών μαθημάτων στα ΑΕΙ

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!