Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2014: Human Rights 365

Στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους, η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμά την ημερομηνία κατά την οποία η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διακηρύσσοντας τις αρχές της ως το κοινό επίτευγμα για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ψηφίσθηκε μεταξύ του Ιανουαρίου του έτους 1947 και του Δεκεμβρίου του έτους 1948. Ως στόχο είχε να δημιουργήσει μία βάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και σηματοδότησε μία σημαίνουσα αλλαγή κατεύθυνσης από τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την συνεχιζόμενη αποικιοκρατία που επεκτεινόταν εκείνη την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρείται ως το περισσότερο μεταφρασμένο κείμενο της σύγχρονης ιστορίας. Είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 360 γλώσσες ενώ προστίθεντες νέες μεταφράσεις ακόμη και σήμερα.

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε και διακήρυξε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, στη Γαλλία, στις 10 Δεκεμβρίου του 1948. Όλα τα κράτη και οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί προσκλήθηκαν να σηματοδοτήσουν την ημερημονία της 10ης Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του έτους 1950.

Η Παγκόσμια ημέρα εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, και από τότε τιμάται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει μία θεματική. Ορισμένες από αυτές τις θεματικές έχουν εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους τα άτομα θα πρέπει να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους καθώς και στην σημαντικότητα της εκπαίδευσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To φετινό σύνθημα για τον εορτασμό της ημέρας, Human Rights 365, εμπεριέχει την ιδέα ότι κάθε μέρα είναι Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γιορτάζει τη θεμελιώδη αρχή της Οικουμενικής Διακήρυξης, πως ο καθένας από εμάς, παντού και σε κάθε περίπτωση, δικαιούται όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν εξίσου σε κάθε έναν από εμάς και συνάμα μας ενώνουν ως μια παγκόσμια κοινότητα με τα ίδια ιδανικά και αξίες.

Το 2014, το μήνυμα της Ημέρας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα είναι κατηγορηματικό: το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προασπίζει την εντολή του και στέκεται με τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι διακινδυνεύουν τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματά.

Make your voice heard now via UN Human Rights campaign on Vine: explain why Human Rights matter 365.

Πηγές: ohchr.org, timeanddate.com.

socialpolicy.gr

Save

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2014: Human Rights 365"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!