Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας

Μετάφραση-Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Η δουλεία έχει εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους κατά τη ιστορία της ανθρωπότητας. Σήμερα ορισμένες παραδοσιακές μορφές δουλείας εξακολουθούν να υφίστανται στις προηγούμενες μορφές τους, ενώ άλλες έχουν μετατραπεί σε νέες. Τα όργανα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει την εμμονή των παλαιών μορφών δουλείας που είναι ενσωματωμένες σε παραδοσιακές πεποιθήσεις και έθιμα. Αυτές οι μορφές δουλείας είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διακρίσεων εις βάρος των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως εκείνων που θεωρούνται ότι είναι χαμηλής κάστας, φυλετικών μειονοτήτων και αυτοχθόνων πληθυσμών.

Καταναγκαστική Εργασία

Παράλληλα με τις παραδοσιακές μορφές καταναγκαστικής εργασίας, όπως είναι η καταναγκαστική εργασία και η δουλεία για χρέη, συνάμα υπάρχουν περισσότερες σύγχρονες μορφές, όπως είναι οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εμπορίας για οικονομική εκμετάλλευση κάθε είδους: εργασία σε οικιακή δουλεία, στην κατασκευαστική βιομηχανία, στη βιομηχανία τροφίμων και ενδυμάτων, στο γεωργικό τομέα και στην καταναγκαστική πορνεία.

Παιδική Εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τη UNICEF, σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 παιδί στα 6 εργάζεται. Η πλειονότητα της παιδικής εργασίας που συμβαίνει σήμερα είναι για οικονομική εκμετάλλευση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού στην προστασία από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας, που είναι πιθανό να είναι επικίνδυνη ή να παρεμποδίσει την εκπαίδευση του ή να είναι επιβλαβής για την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική του ανάπτυξη.

Trafficking – Εμπορία

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών, εμπορία ανθρώπων σημαίνει η στρατολόγηση, η μεταφορά, η μεταβίβαση, η υπόθαλψη ή η παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την πορνεία  ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, τη δουλεία ή τις πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, την υποτέλεια ή την αφαίρεση οργάνων. Η συγκατάθεση του προσώπου που διακινείται με σκοπό την εκμετάλλευσή δεν αποτελεί ελαφρυντικό και εάν το θύμα εμπορίας είναι παιδί, τότε πρόκειται για έγκλημα, ακόμη και αν δεν υπάρχει χρήση βίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι που παραμένουν ως εργάτες -σκλάβοι. Κάθε μέρα, γυναίκες πέφτουν θύματα εμπορίας, πωλούνται και κλειδώνονται σε οίκους ανοχής. Κάθε μέρα, νεαρά κορίτσια παντρεύονται με τη βία, κακοποιούνται σεξουαλικά ή εκμεταλλεύονται ως οικιακοί βοηθοί.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αγόρια και κορίτσια εξακολουθούν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Άνδρες, χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, εξακολουθούν να παραμένουν κλειδωμένοι σε παράνομα εργοστάσια, εργαζόμενοι υπο συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας με αμελητέους μισθούς και ελάχιστες πιθανότητες για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τον 19ο αιώνα, η διεθνής κοινότητα συσπειρώθηκε για να δηλώσει πως η δουλεία αποτελεί προσβολή για την ανθρωπότητα. Σήμερα, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενωθούν για να εξαλείψουν όλες τις σύγχρονες μορφές δουλείας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.

Πηγή πληροφοριών: un.org

socialpolicy.gr

*Σχετικό Άρθρο: Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας – Το προφίλ της σύγχρονης σκλαβιάς στη Βραζιλία

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: η Επιτροπή επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!