World Aids Day 2014: Η γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας του HIV

Μετάφραση-επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυκλοφορεί νέες κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV), ως πρόληψη έκτακτης ανάγκης μετά την έκθεση στο ιό HIV, καθώς και σχετικά με τη χρήση του αντιβιοτικού κοτριμοξαζόλης για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με τον ιό HIV.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν συμβουλές για την παροχή αντιρετροϊκών φαρμάκων ως προφύλαξη μετά την έκθεση (“PEP”), για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό HIV – όπως επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ και οι επιζώντες βιασμού.

Το 2013, ο ΠΟΥ δημοσίευσε ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων που προωθούν πιο έγκαιρες, απλούστερες και λιγότερο τοξικές παρεμβάσεις, για να διατηρήσει τους ανθρώπους υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και για να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών με υψηλό φορτίο  HIV, έχουν υιοθετήσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Το 2013, ένας αριθμός ρεκόρ 13 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή αντιρετροϊκά φάρμακα.

World Aids Day 2014 Η γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας του HIV

Παρόλα αυτά, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης σε ολοκληρωμένη θεραπεία του HIV και στις υπηρεσίες πρόληψης. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της 1ης Δεκεμβρίου 2014, έρχονται ως συμπληρωματικές στις ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV, που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να συμβάλουν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος.

  • Ο ιός HIV / AIDS παραμένει μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων θετικών εξελίξεων όσον αφορά την πρόσβαση στη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), τα οροθετικά άτομα ζουν πλέον περισσότερο και υγιέστερα. Επιπλέον, έχει επιβεβαιωθεί ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία δεν επιτρέπει την περαιτέρω μετάδοση του ιού HIV.
  • Στο τέλος του 2013, 11,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν ART σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 36% [34-38%] των 32,6 εκατομμυρίων [30,8 έως 34,7 εκατομμύρια] ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Πρόοδος σημειώθηκε επίσης στην πρόληψη μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί και στη διατήρηση των μητέρων εν ζωή. Το 2013, σχεδόν 7 στιςς 10 έγκυες γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV – 970.000 γυναίκες – έλαβαν αντιρετροϊκά (ARV).

10 στοιχεία σχετικά με τον HIV / AIDS

1_hiv_fact

Ο HIV (ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

2_hiv_fact

HIV μπορεί να μεταδοθεί με διάφορους τρόπους: -σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις (κολπική ή πρωκτική) ή στοματικό σεξ με ένα μολυσμένο άτομο -μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος -κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων, συριγγών ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων -μετάδοση από μια μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού.

3_hiv_fact

35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο.

4_hiv_fact

Ο HIV είναι η κύρια μολυσματική αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι [1,4 – 1,7 εκατομμύρια] το 2013.

10_hiv_fact

Βασικοί τρόποι πρόληψης της μετάδοσης του ιού HIV: -ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές ( χρήση προφυλακτικών_ – κάνοντας τεστ και θεραπείες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV -Αποφυγή ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, ή χρήση νέων και αναλώσιμων βελόνων και σύριγγων -Διασφάλιση ότι το ενδεχόμενο αίμα ή προϊόντα αίματος που μπορεί να χρειαστείτε έχουν περάσει από τεστ για HIV

5_hiv_fact

Η συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) εμποδίζει τον ιό HIV από τον πολλαπλασιασμό του στο σώμα.

6_hiv_fact

Περίπου 12 εκατομμύρια οροθετικοί άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το 2013.

7_hiv_fact

Υπολογίζεται ότι 3,2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με τον ιό HIV.

8_hiv_fact

Η μετάδοση του HIV από την μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου.

9_hiv_fact

Ο HIV είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ενεργού φυματίωσης.

Πηγή στοιχείων και φωτογραφιών: Π.Ο.Υ

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!