Εκμετάλλευση των μεταναστών – Έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ

Κατά την 26η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, François  Crépeau, παρουσίασε μια θεματική έκθεση για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών.

Η έκθεση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια επισκέψεων του Ειδικού Εισηγητή σε διάφορες χώρες και από συναντήσεις του με άτομα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η έκθεση καλύπτει τις κοινές εκδηλώσεις της εργασιακής εκμετάλλευσης και των ομάδων των μεταναστών που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για τέτοιου είδους εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που δεν διαθέτουν επίσημα χαρτιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μη αναγνωρισμένες ανάγκες για εργασία στις χώρες προορισμού, ιδίως για άτομα χαμηλής ειδίκευσης, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα έλξης για παράτυπη μετανάστευση. Επιτρέποντας περισσότερη νόμιμη μετανάστευση για τους εργαζόμενους που θεωρούνται «χαμηλής ειδίκευσης», αναγνωρίζοντας έτσι τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στις χώρες προορισμού και επιβάλλοντας κυρώσεις στους εργοδότες για εκμετάλλευση, θα μειώσουν την παράτυπη μετανάστευση και θα περιορίσουν την εξουσία των λαθρεμπόρων, συνεισφέροντας έτσι στο σεβασμό, στην προστασία και στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Όλοι οι μετανάστες θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιδίωξης αξιώσεων αποζημίωσης, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής τους, δίχως το φόβο της τιμωρίας.

Η έκθεση καταλήγει με συστάσεις προς τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς για πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, διορθωτικά μέτρα και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διακινούμενων εργαζομένων.

Report

Πηγή: ituc-csi.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!