Εκστρατεία -NO MORE- ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης

Ελένη Τομπέα-

Η Αμερικανική εκστρατεία NO MORE είναι μια δημόσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συμμετοχής για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Eπιδιώκει να σπάσει το κοινωνικό στίγμα, να ομαλοποίησει τη συζήτηση γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση, και να αυξήσει τους πόρους για την αντιμετώπιση αυτών των επείγοντων ζητημάτων.

Η εκστρατεία στηρίζεται από εκατοντάδες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο για την πρόληψη, την υπεράσπιση και για διάφορες υπηρεσίες που αφορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 (Avon Foundation for Women’s 2013 NO MORE Study), το 60% των Αμερικανών γνωρίζουν κάποιο θύμα είτε ενδοοικογενειακής βίας είτε σεξουαλικής κακοποίησης, ή και τα δύο, αλλά δύο από τους τρεις δεν έχουν συζητήσει αυτό το πρόβλημα με τους φίλους τους, και τρεις στους τέσσερις γονείς δεν το έχουν συζητήσει ποτέ με τα παιδιά τους.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης NO MORE στοχεύει να το αλλάξει αυτό, και σύμφωνα με τα δεδομένα,  η συζήτηση είναι το κλειδί για την αλλαγή: σύμφωνα με τη μελέτη, τα δύο τρίτα των Αμερικανών λένε ότι αν μιλάμε περισσότερο για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση, θα καταστεί ευκολότερη η βοήθεια προς τα θύματα.

Το μπλέ σύμβολο της εκστρατείας προήλθε από την έννοια του μηδέν –  μηδενικά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι εμπνευσμένο από την Christine Mau, θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης που τώρα είναι διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Σχεδιασμού της εταιρείας Kimberly-Clark (Director of European Design at Kimberly-Clark.)

  • 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες βιώνουν βία από τους συντρόφους τους στη διάρκεια της ζωής τους (1).
  • 1 στους 3 εφήβους βιώνει σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ή απειλές από τον φίλο ή τη φίλη του μέσα σε ένα χρόνο (2).
  • 1 στις 5 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού (1).
  • 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άντρες έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή τους (1).
  • 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 6 άνδρες είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 18 (3).

Sources: (1) The National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (2010) ; (2) Liz Claiborne Inc. & Family Violence Prevention Fund (2009); (3) U.S. Centers for Disease Control (2005).

site.nomore.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Βίντεο της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών 2020

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!