Επιδημία αυτοτραυματισμών μεταξύ των μαθητών στη Μεγάλη Βρετανία

Μετάφραση: Τομπέα Ελένη

Μια “επιδημία” αυτοτραυματισμών φαίνεται να εκδηλώνεται στους μαθητές της Μεγάλης Βρετανίας , με τα σχολεία να μην είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης, όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει οι ενώσεις εκπαιδευτικών της χώρας.

Τα στοιχεία του NHS (εθνικό σύστημα υγείας) δείχνουν μια αύξηση 20% των περιπτώσεων αυτοτραυματισμών στα νοσοκοµεία της Αγγλίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας,  μεταξύ των ηλικιών από 10 έως 19 ετών.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από το BBC Newsbeat, υποδεικνύουν 28.730 καταγεγραμμένες περιπτώσεις μέσα στο 2013-14 σε σύγκριση με τις 22.978 που είχαν καταγραφεί κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Οι ενώσεις εκπαιδευτικών έχουν προειδοποιήσει ότι η επιδημία αυξάνεται με τη συρρίκνωση της κυβερνητικής χρηματοδότησης για υπηρεσίες υποστήριξης, αφήνοντας πολλά σχολεία κακώς εξοπλισμένα για να προσφέρουν την κατάλληλη βοήθεια.

“Βλέπουμε μια αύξηση των αυτοτραυματισμών, κυρίως μεταξύ των κοριτσιών αλλά και στα αγόρια” δήλωσε η Caroline Kolek, εκπρόσωπος τύπου του συλλόγου δασκάλων και καθηγητών στο BBC. “Έχουμε χάσει τους εργαζόμενους ψυχικής υγείας που έρχονταν στα σχολεία. Έχουμε χάσει διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους και υπάρχει σίγουρα μια μαζική υποχρηματοδότηση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για νέους,  με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι, και οι οικογένειές τους, να μην λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται”.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα, δείχνουν πως ο αριθμός των νεαρών αγοριών που παραδέχτηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό A&E πως αυτοτραυματίζονταν, είναι πολύ υψηλός, ο υψηλότερος εδώ και πέντε έτη (five year high). Δεδομένα από το Κέντρο Πληροφοριών Υγιεινής και Κοινωνικής Φροντίδας (HSCIC) δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είχε αυξηθεί από 454 που ήταν το 2009-2010, σε 659 το 2013 -2014.

Οργανισμοί που πραγματοποιούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνουν πως ο εκφοβισμός, το άγχος στο σχολείο και η σεξουαλική πίεση είναι οι κινητήριες δυνάμεις που ωθούν τους νέους στον αυτοτραυματισμό. Τα αγόρια είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γρονθοκοπήσουν και να τραυματίσουν τον εαυτό τους με κάποιο ανάλογο τρόπο, στοιχείο το οποίο κάποια νοσοκομεία δεν κατατάσσουν στις τάσεις αυτοτραυματισμού.

Φαίνεται όμως πως και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν οδηγήσει “υπογείως” στην επιδημία. “Γνωρίζω νέους ανθρώπους που έχουν αυτοτραυματιστεί και στη συνέχεια δημοσίευσαν φωτογραφίες τους σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να δεχτούν πολύ αρνητικά σχόλια που με τη σειρά τους οδήγησαν σε εκφοβισμό” ανέφερε η Ms Kolek, η οποία είναι δασκάλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  “Και έχω ενημερωθεί από συναδέλφους για παρόμοια περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα”.

Ο υφυπουργός φροντίδας υγείας Norman Lamb δήλωσε στο BBC: “Ο αυτοτραυματισμός είναι ένα σημάδι σοβαρού συναισθηματικού προβλήματος και είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Μαζί με μια ομάδα ειδικών προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη φροντίδα – ιδίως στα σχολεία μας – και θα επενδύουμε 150 εκατομμύρια λίρες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν θέματα όπως τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές. “

Πηγή: independent.co.uk

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η τυφλή υπακοή στην εξουσία: Το πείραμα του Milgram

Be the first to comment on "Επιδημία αυτοτραυματισμών μεταξύ των μαθητών στη Μεγάλη Βρετανία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!