Σταδιοδρομία στα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 
 
Με βάση την καρδιά της Ευρώπης, τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ προσφέρουν σε φιλόδοξους και ικανούς πτυχιούχους πολυπολιτισμικό περιβάλλον και διεθνή σταδιοδρομία. Βρες πως μπορείς να εργασθείς για την ΕΕ και δώσε σίγουρη ώθηση στην καριέρα σου.

Τι είναι μια σταδιοδρομία στην ΕΕ

Η ΕΕ εξυπηρετεί περισσότερους από 505 εκατομμύρια πολίτες και, όπως είναι αναμενόμενο παρέχει ευρύ φάσμα επιλογών καριέρας, δίνοντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να κάνουν τη διαφορά. Για τελειόφοιτους φοιτητές και αποφοίτους παρέχονται εισαγωγικές θέσεις (entry-level) σε διάφορους τομείς, όπως της νομικής, των οικονομικών και των γλωσσών καθώς επίσης και θέσεις στους τομείς της πολιτικής και διαχείρισης διαφόρων σχεδίων. Θα μπορούσες να ετοιμάζεις νόμους και να συμβάλλεις στην υλοποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ, στην ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας ή στη διαχείριση προγραμμάτων και πόρων.

Που βρίσκονται οι θέσεις σταδιοδρομίας της ΕΕ;

Όταν εργάζεσαι για την ΕΕ σημαίνει ότι εργάζεσαι για ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα περισσότερα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, όπου θα μπορούσες να ζήσεις και να εργάζεσαι σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις ισχυρές αναλυτικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και την όρεξη να παρέχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, την ικανότητα να λειτουργείς αποτελεσματικά ως μέλος μιας πολύπολιτισμικής ομάδας και την ικανότητα να αναλάβεις ηγετικό ρόλο και να εξελιχθείς προσωπικά. Οι υποψήφιοι επιλέγονται μέσω διαδικασίας ανοικτού διαγωνισμού, που αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα: 

  • πρώτος γύρος δοκιμασιών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κέντρα σε όλη την ΕΕ,
  • άσκηση αξιολόγησης σε κέντρο στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο για τους καλύτερους υποψήφιους του πρώτου γύρου,
  • οι υποψήφιοι με τις πιο υψηλές βαθμολογίες μπαίνουν σε βάση δεδομένων (“the reserve list”) μέσω της οποίας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επιλέγουν τους υποψήφιους που θα προσλάβουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιλεγείς για συνέντευξη για δουλειά από ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο βασικός κύκλος προσλήψεων πτυχιούχων ξεκινάει συνήθως την άνοιξη. Όμως όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσφέρουν θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης κατά την διάρκεια του χρόνου. Η πρακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πάρεις μία γεύση της μελλοντικής σου σταδιοδρομίας στην ΕΕ.

 

Από πού να ξεκινήσεις;

Μπορείς να επισκεφθείς τον επίσημο ιστότοπο και να μάθεις για τις υπάρχουσες ευκαιρίες εργασίας στην ΕΕ και αν έχεις περισσότερες ερωτήσεις μη διστάσεις να ρωτήσεις μέσω του EPSO blog. Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ ψάχνει τακτικά για έκτακτο προσωπικό για τη διεξαγωγή εξειδικευμένων ή προσωρινών προγραμμάτων. Μπορείς να παρακολουθείς τις προσωρινές διαθέσιμες θέσεις προσωπικού και να ενημερώνεσαι για τις υφιστάμενες ευκαιρίες εργασίας.

______

Πηγή: Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Διαβάστε Επίσης  Διερμηνέας Φαρσί στην Κάριτας Ελλάς

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!