Ψηφιακή πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο έγγραφα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ελένη Τομπέα-

Τα ψηφιακά αρχεία του King Center προσφέρουν μέσω διαδικτύου την πρόσβαση σε έγγραφα από τη ζωή του Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Το project ξεκίνησε το 2011 με χρηματοδότηση από την JPMorgan Chase’s Technology, οργανώνοντας και διατηρώντας ψηφιακά πάνω από 1 εκατομμύριο έγγραφα ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες και ομιλητές της ιστορίας, με ακόμη περισσότερα να προστίθενται καθημερινά.

Στη μεγάλη συλλογή των διαθέσιμων εγγράφων, περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο διαφωτιστικές ομιλίες του Martin Luther King , που χαρακτηρίζονται από διορθώσεις συχνά από το χέρι του ίδιου του King, αλλά και από άλλους, πιθανόν γραμματείς ή άλλο προσωπικό, που αποδεικνύουν τη δημιουργική και φιλοσοφική διαδικασία πίσω από τη σύνθεσή τους.

Για παράδειγμα, ένα προσχέδιο του λόγου “Ο Χριστιανικός τρόπος ζωής στις ανθρώπινες σχέσεις” (“The Christian Way of Life in Human Relations,”), μια ομιλία που πραγματοποίησε στις 4 Δεκεμβρίου του 1957, απευθυνόμενος προς το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών (National Council of Churches) αναφορικά με το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων. Υπάρχουν ενδείξεις για αναθεωρήσεις στις επιλογές λέξεων – για παράδειγμα, η πρόσθεση της λέξης “νοθεύει” αντί της λέξης “υποβαθμίζει”.

Υπάρχουν επίσης δεκάδες γραμμές γραμμένες με μολύβι, που δείχνουν πώς ο Δρ Κινγκ επανεξέτασε, σε μία περίπτωση, ένα τμήμα του γραπτού του λόγου που περιέγραφε τις ενέργειες της Κου Κλουξ Κλαν. Το προσχέδιο δείχνει πως τελικά επέλεξε να αναφέρει την Κου Κλουξ Κλαν μονάχα μέσα από μια απλή φράση.

Στα ψηφιακά αρχεία του King Center μπορεί κανείς να βρει επιστολές, άρθρα, ομιλίες, φωτογραφίες, φυλλάδια και τηλεγραφήματα.  Υπάρχουν επίσης δεκάδες σημειώσεις (notecards) γραμμένες ιδιοχείρως από τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων, απομνημονεύματα της εκπαίδευσης του στο Morehouse College και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η συλλογή αυτή παρουσιάζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την προσωπική ιστορία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, καθώς και τη συνολική συνεισφορά του – από το Βιετνάμ και την ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα , ως την οικονομία και τη φιλοσοφία της μη βίας.

Πηγή: smithsonianmag.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  O COVID-19 ενδέχεται να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην παιδική εργασία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!