Annabel Lyon “Ο Μαθητής μου ο Αλέξανδρος”

Annabel Lyon Ο Μαθητής μου ο ΑλέξανδροςANNABEL LYON

Η ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

(ISBN: 978-960-566-911-9, σελ.: 376, τιμή: 15,50 €)

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει στη ζωή μου με θέμα τη μαθητεία του Μεγαλέξανδρου κοντά στον Αριστοτέλη.
Hilary Mantel, συγγραφέας

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ – ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

342 π.Χ.: Ο Αριστοτέλης αρχικά δεν δείχνει την αναμενόμενη προθυμία να παραμερίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες για να αναλάβει ως μαθητή του τον Αλέξανδρο, τον αντάρτη γιο του παιδικού του φίλου, του βασιλιά Φίλιππου. Σύντομα, όμως, ο φιλόσοφος συνειδητοποιεί ότι είναι αληθινή πρόκληση το να διδάσκει αυτόν τον γοητευτικό, απρόβλεπτο νεαρό –διάδοχο του θρόνου της Μακεδονίας, ο οποίος από μικρός ρίχτηκε στο πεδίο των μαχών– εν μέσω των καταχθόνιων δολοπλοκιών της αυλής του Φίλιππου.
Η συναρπαστική ιστορία της φιλίας δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων, του καινοτόμου φιλοσόφου και του ανίκητου στρατηλάτη, των οποίων οι απόψεις για τον κόσμο εξακολουθούν να επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης μας έως σήμερα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή αποτελεί τον πυρήνα του πρώτου μυθιστορήματος της Καναδέζας Annabel Lyon. Το βιβλίο καλύπτει τα τρία χρόνια μαθητείας του Μεγαλέξανδρου κοντά στον Αριστοτέλη, πριν την άνοδο του πρώτου στον θρόνο. Ο έφηβος Αλέξανδρος είναι πεισματάρης και υπερόπτης, αλλά και ανασφαλής και ευάλωτος, ενώ ο Αριστοτέλης καλείται να του εμφυσήσει την έννοια της αρετής και του μέτρου. Με γλώσσα γήινη η Lyon καταφέρνει να ζωντανέψει την αρχαία Ελλάδα του 4ου αιώνα π.Χ.
Publishers weekly

Amazon, Bιβλίο του Μήνα, Σεπτέμβριος 2010: Μέσα από τους καλογραμμένους, αποκαλυπτικούς διαλόγους, η Lyon αποδίδει μαεστρικά τις διαφορές ανάμεσα στον λογικό και ευαίσθητο Αριστοτέλη και τον γοητευτικό και ριψοκίνδυνο Αλέξανδρο. Μια γήινη, μεστή ιστορία, στην οποία ο αναγνώστης παρακολουθεί τα γεγονότα της ζωής του Αριστοτέλη να διαμορφώνουν τις ιδέες του, και αυτές οι ιδέες με τη σειρά τους να διαμορφώνουν τον διάδοχο του θρόνου της Μακεδονίας. Ιστορική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

Με αυτό το βιβλίο η Lyon εδραιώνεται ως η απάντηση της γενιάς της στην Alice Munro. Διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να παίζει με τις λέξεις και να αφηγείται ιστορίες που παρασύρουν τους αναγνώστες στον κόσμο των ηρώων της – στις πιο μύχιες πλευρές της ζωής τους, στις πιο σκοτεινές τους επιθυμίες.
Vancouver Sun

Αυτό το μυθιστόρημα ανασυστήνει θαυμάσια το μακρινό παρελθόν, το οποίο απέχει πολύ από τη δική μας πραγματικότητα, ενώ παράλληλα μας δείχνει πως η ανθρώπινη φύση μένει αναλλοίωτη παρά το πέρασμα των αιώνων… Πραγματικά εξαιρετικό, αξιοθαύμαστη δομή, γλωσσική οικονομία και εκφραστική δύναμη, έξυπνο, διασκεδαστικό και συνάμα λυπητερό, μια υπέροχη σύζευξη πνεύματος και φαντασίας.
Scotsman

Ένα τολμηρό μυθιστόρημα που θίγει οικουμενικά ερωτήματα για το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας και που περιγράφει με μοναδική αυθεντικότητα τα ψεγάδια και την ωρίμανση ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους καθώς και του διάσημου μαθητή του… Εξαιρετικά επίκαιρο στους ταραγμένους μας καιρούς.
Boston Globe

Έξυπνο, ψυχαγωγικό και διαφωτιστικό ανάγνωσμα για τον αρχαίο κόσμο… Μια ιστορία που καταφέρνει να παντρέψει την αρχαιότητα με τη ζωντάνια της καθημερινότητάς της χωρίς να θυσιάζει την ιστορική ακρίβεια.
NPR

Καθηλωτικό, δυνατό. Η Lyon είναι χαρισματική αφηγήτρια. Κατάφερε να ξαναζωντανέψει τον παλμό του αρχαίου κόσμου.
The Times

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γράψει κανείς μυθιστόρημα, με ήρωες τόσο μυθικά πρόσωπα, όσο ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, καθώς υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να γίνει σαχλός. Η Lyon αποφεύγει τέτοιες κακοτοπιές χάρη στη ζωντάνια του οράματός της, την ευθύτητα και τη διαύγεια της πρόζας της. Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει στη ζωή μου με θέμα τη μαθητεία του Μεγαλέξανδρου κοντά στον Αριστοτέλη.
Hilary Mantel, συγγραφέας

Η Καναδέζα Annabel Lyon θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της χώρας της. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και νουβέλες. Το “Ο μαθητής μου ο Αλέξανδρος” έγινε μπεστ σέλερ στον Καναδά, ενώ έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε με το Rogers Writers’ Trust Fiction Prize, αλλά ήταν υποψήφιο και για Scotiabank Giller Prize, το Governor General’s Award και το Βραβείο της Κοινοπολιτείας. Ζει στη Βρετανική Κολομβία με τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά.

Για να διαβάσετε περισσότερα για την Annabel Lyon http://annabellyon.blogspot.gr

Διαβάστε Επίσης  Τζιόρτζιο Αγκάμπεν: Μέσα χωρίς σκοπό- Σημειώσεις για την πολιτική & Τι είναι μια διάταξη;

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!