Έκθεση: Πορτραίτα Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας

Απόδοση/Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας

Η Έκθεση Πορτραίτα Αποκλεισμού Από την Αγορά Εργασίας παρουσιάζει «προφίλ» ή «πορτραίτα» ατόμων που δεν έχουν, ή αντιμετωπίζουν περιορισμένη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Τα προφίλ απορρέουν από έρευνες και εστιάζουν σε όσους ορίζουν τους εαυτούς τους ως άνεργους, συνταξιούχους ή ανενεργούς.

Τα πορτραίτα συνταιριάζουν τις προσωπικές ιστορίες/αφηγήσεις με στατιστικά στοιχεία. Αναγνωρίζουν διακριτές ομάδες ατόμων που αποτελούν πιθανούς «πελάτες» ή ωφελούμενους πολιτικών εισοδηματικής στήριξης και στήριξης της απασχόλησης, εξετάζοντας αναλυτικά τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις δημογραφικές συνθήκες και τις κοινωνικές συνθήκες. Η ανάλυση αποτελεί ένα ρεαλιστικό μέσο διερεύνησης της κατάστασης των ατόμων υπό το πρίσμα τόσο της προνοιακής κατάστασης/κατάστασης φτώχειας όσο και των δεικτών απασχόλησης. Υπό μία έννοια, συνδυάζει την ανάλυση της αγοράς εργασίας με την χάραξη του προφίλ των φτωχών ανθρώπων.

Η Έκθεση συνυπολογίζει μια αναλυτική οπτική της χάραξης πολιτικής, που εστιάζει τόσο στη σύνδεση με την αγορά εργασίας για τον πληθυσμό μιας χώρας που βρίσκεται εκτός απασχόλησης, όσο και στο πακέτο κοινωνικής βοήθειας και στο προφίλ της φτώχειας του ίδιου τμήματος του πληθυσμού.

Μέσα από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των διαφορετικών υπο-ομάδων, η ανάλυση στοχεύει να συνεισφέρει με πληροφορίες που είναι αξιόλογες στον τομέα της χάραξης πολιτικών αναφορικά με τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν αυτές οι υποομάδες, καθώς και να επισημάνει τα εμπόδια που απομακρύνουν αυτούς τους ανθρώπους από την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Πραγματοποιώντας αυτούς τους στόχους, μπορεί να διευκολύνει στην αποτελεσματική υλοποίηση και στόχευση των πολιτικών που επιδιώκουν να αμβλύνουν αυτά τα εμπόδια. Υπό αυτή την έννοια, τα πορτραίτα βοηθούν στην μετατόπιση του διαλόγου από μία οπτική που επικεντρώνεται στην αγορά εργασίας σε μία ευρύτερη συζήτηση που συμπεριλαμβάνει την συνολικότερα εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική.

Αυτή είναι μια σημαντική μεταστροφή – για παράδειγμα, τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα μητρότητας, καθώς και ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως οι ηλικίες συνταξιοδότησης, πολύ συχνά εμφανίζουν μεγάλο αντίκτυπο σε σχέση με το ποιος παραμένει ανενεργός. Μέσω της δημιουργίας μίας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ των πολιτών και μεταξύ διαφορετικών δημόσιων οργανισμών/φορέων (κοινωνικών, απασχόλησης, υγείας, παιδικής φροντίδας κ.ο.κ), αναλύσεις όπως αυτές των Πορτραίτων Αποκλεισμού Από την Αγορά Εργασίας αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός για μια πιο επιτυχημένη ένταξη των πολιτών στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η έκθεση παρουσιάζει τα πορτραίτα του πληθυσμού που βρίσκονται εκτός απασχόλησης σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Εσθονία, Ελλάδα, Λιθουανία και Ρουμανία) με μεταβλητές της την απόσταση από την αγορά εργασίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις συνθήκες της προσφοράς εργασίας καθώς και τις δημογραφικές συνθήκες.

Η ανάλυση αντλεί δεδομένα από τις έρευνες Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-SILC) μεταξύ των ετών 2007 και 2011. Η μεθοδολογία ανάλυσης λανθάνουσας τάξης (latent class analysis) επιτρέπει την πολυπαραγοντική χάραξη του προφίλ του πληθυσμού εκτός αγοράς εργασίας, και εντοπίζει τις τάξεις ή ομάδες των ατόμων εκτός απασχόλησης που είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιογενείς εντός κάθε τάξης σύμφωνα με μία σειρά παρατηρήσιμων χαρακτηριστικών και όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένες ανάμεσα στις τάξεις.

Πηγή: worldbank.org/en/region

Διαβάστε την Έκθεση εδώ: http://www-wds.worldbank.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία «EU4Health»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!