Αθέατος Πόνος στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών: Όσα είδαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

©MSF, Απρίλιος 2014

Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2015 – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται σε επείγουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των υπό διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο από το 2008, έχοντας επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες τους στις αρμόδιες αρχές, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και της επιβλαβείς επιπτώσεις της στην υγεία και τη ζωή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Με την αναφορά τους με τίτλο «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών» (Απρίλιος 2014), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανέδειξαν τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησης των υπό διοικητική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπαρκή παροχή ιατρικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ιατρικής εκτίμησης.

Σύμφωνα με την αναφορά, τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκαλούνται ή επιδεινώνονται από στις συνθήκες και τη διάρκεια της κράτησης καθώς και από την απουσία ή την ελλιπή παροχή ιατρικής μέριμνας. Η κράτηση εφαρμόζεται αδιακρίτως, χωρίς εγγυήσεις για ατομική αξιολόγηση, ακόμα και σε ανθρώπους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής τους. Ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων αρρώστων και ασυνόδευτων παιδιών, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια και πολλές φορές τίθενται υπό κράτηση.

Επίσης, η εφαρμογή της απόφασης των ελληνικών αρχών, τον Απρίλιο 2014, για επ’ αόριστον κράτηση των μεταναστών (μέχρι είτε να εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικό επαναπατρισμό ή να συναινέσουν εθελοντικά στην επιστροφή τους), που αποτέλεσε μια στροφή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας σε πιο σκληρά μέτρα, επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη απελπιστική κατάσταση των χιλιάδων μεταναστών στα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Διαβάστε σχετικό άρθρο:

Η διοικητική κράτηση των μεταναστών σε αριθμούς – Μαρτυρίες από κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα/ Υλικό από Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Διαβάστε παλιότερες αναφορές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα κέντρα κράτησης:

Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, 2013

Επείγουσα παρέμβαση στον Έβρο, 2011

Μετανάστες χωρίς έγγραφα – Ζωές υπό κράτηση, 2009-10

msf.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διαγωνισμός Kόμικς με τίτλο «Covid-19 και ασυνόδευτοι ανήλικοι» | Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!