Βασικός στόχος των νέων ευρωπαϊκών κοινωνικών προγραμμάτων η στήριξη ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 9 Φεβρουαρίου 2015

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ

«Στην Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες-στόχους των νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του θεματικού στόχου “Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων”, για τον οποίο έχουν διατεθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία έθεσε το θέμα σε σχετική γραπτή κοινοβουλευτική της ερώτηση.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας εργατικού δυναμικού, κα. Μ. Thyssen, διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ότι το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» θα στηρίζει φοιτητές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο του θεματικού στόχου «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση».

Παράλληλα, η κα. Thyssen τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή στηρίζει οικονομικά (9) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε επίπεδο ΕΕ1 , στις οποίες συμμετέχουν οργανώσεις των κρατών μελών. Στις δραστηριότητες των ΜΚΟ συγκαταλέγεται η στήριξη της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), η κατάρτιση προγραμμάτων για τη χειραφέτηση των ατόμων, η ευαισθητοποίηση, η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, και η διενέργεια αναλύσεων.

Η Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της απάντησης, «καθοδηγεί τα κράτη μέλη, ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΕΕ που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD)».

1. Ευρωπαϊκό φόρουμ για την αναπηρία, Ευρωπαϊκή ομοσπονδία παρόχων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία, Ευρωπαϊκό δίκτυο για την ανεξάρτητη διαβίωση, Διεθνής ομοσπονδία δισχιδούς ράχης και υδροκεφαλίας, Ευρωπαϊκή ένωση τυφλών, Διεθνής ένωση για τον αυτισμό «Autism – Europe», Ευρωπαϊκή ένωση κωφών, Inclusion Europe, Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαβάστε Επίσης  Ενσωμάτωση των μεταναστών: Η Επιτροπή ξεκινάει δημόσια διαβούλευση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!