Νέα έρευνα: Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στον τομέα της εφηβικής υγείας

Απόδοση: Ελένη Τομπέα

H διεύρυνση των ανισοτήτων στην υγεία μεταξύ των νέων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική επιφυλάσσει τεράστια προβλήματα για το μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου St Andrews, που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 3 Φεβρουαρίου 2015, στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Το επιστημονικό άρθρο υποστηρίζει πως παραβλέπονται οι επιπτώσεις των παιδικών και εφηβικών κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία των ενηλίκων, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου St Andrews διεξήχθη από την καθηγήτρια Candace Currie, παγκόσμια συντονίστρια της Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας των Παιδιών Σχολικής Ηλικίας (HBSC) – μια συνεργασία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) σε 44 χώρες. Συν-συγγραφέας της έρευνας του Lancet είναι ο καθηγητής ψυχολογίας Frank Elgar, του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ.

Η καθηγήτρια Currie ανέφερε:

“Οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, συνήθως θεωρούνται πως έχουν καλή υγεία, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί συχνά παραβλέπονται από τις πολιτικές υγείας. Ωστόσο, ενώ πολλοί έφηβοι έχουν άριστη κατάσταση υγείας, αυτό το ύψιστο αγαθό δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλο τον πληθυσμό. Οι νέοι που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες, από φτωχότερες χώρες και οικονομικά πιο άνισες κοινωνίες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής,  έχουν πολύ χειρότερο επίπεδο υγείας σε σχέση με τους συνομήλικους τους, σε ένα ευρύ φάσμα δεικτών σωματικής και ψυχικής υγείας. “

Η έρευνα που πραγματοποίησε η καθηγήτρια Currie και οι διεθνείς συνάδελφοι της στον Καναδά, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αναγνωρίζει ότι οι έφηβοι ζουν σε έναν κόσμο μεγάλων ευκαιριών όσον αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική συμμετοχή, την ανακάλυψη και την εκπλήρωση στόχων. Προειδοποιούν, όμως, πως πρόκειται επίσης για ένα κόσμο γεμάτο ποικίλους κινδύνους, που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους ώστε να επιτύχουν ένα υψηλό επίπεδο υγείας, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, μειώνοντας τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση και οδηγώντας τους σε απομόνωση και απογοήτευση.

Τα στοιχεία της έρευνας (οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο υγείας σχεδόν μισού εκατομμυρίου εφήβων από 34 χώρες μεταξύ του 2002 και του 2010) αποδεικνύουν ότι οι ανισότητες στο πεδίο της υγείας μεταξύ των εφήβων έχουν διευρυνθεί κατά την τελευταία δεκαετία, με τις προοπτικές για τους πιο ευάλωτους νέους να μειώνονται.

Οι αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συμπίπτουν με τις ευρύτερες ανισότητες ως προς την ψυχική και σωματική υγεία των νέων μεταξύ 11 έως 15 ετών. Τάσεις στην σωματική μάζα, τη σωματική δραστηριότητα και τα συμπτώματα ψυχικής και σωματικής υγείας, έδειξαν ευρύτερα χάσματα μεταξύ των εύπορων και των μειονεκτούντων νέων.

“Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, όπου η πολιτική προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υγεία εκείνων που βρίσκονται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους και αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των ανισοτήτων στην υγεία”, συνέχισε η καθηγήτρια Currie. Περισσότερο από ποτέ, οι προοπτικές για ευημερία κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, αμφισβητούνται σε μεγάλο βαθμό  από την επικρατούσα οικονομική συγκυρία.”

Η Καθηγήτρια Currie και οι συντάκτες της μελέτης αναγνωρίζονται ως ειδικοί στην εφηβική υγεία και στις κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες που οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο στη ζωή τους. Ως μέλη του διεθνούς δικτύου έρευνας HBSC, οι έρευνες τους παρέχουν στους φορείς χάραξης πολιτικής και στους επαγγελματίες στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών και δικαιοσύνης πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες στον τομέα της εφηβικής υγείας.

Με στοιχεία ζωτικής σημασίας, η μελέτη του HBSC παρέχει κρίσιμες γνώσεις σχετικά με τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία των νέων. Από την ίδρυσή του δικτύου έρευνας το 1983, η μοναδική-εναρμονισμένη μεθοδολογία της μελέτης έχει διευκολύνει τη συνεργασία με 1.000.000 παιδιά σχολικής ηλικίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εμβαθύνοντας στη κατανόηση των κοινωνικών προσδιοριστικών παραγόντων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των νέων ανθρώπων.

Η καθηγήτρια Currie κατέληξε στο συμπέρασμα, “Αυτός ο πιο πρόσφατος κύκλος της έρευνας HBSC, αποδεικνύει ότι οι ανισότητες υγείας μεταξύ των νέων αυξήθηκαν με γοργούς ρυθμούς με την αύξηση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις δυτικές κοινωνίες. Για χάρη της μελλοντικής υγείας και ευεξίας, είναι ζωτικής σημασίας η κυβερνητική πολιτική να κοιτάξει πέρα από το μέσο επίπεδο υγείας και την εξάπλωση των ασθενειών. Η αντιμετώπιση των άδικων ανισοτήτων που υπάρχουν τώρα όλο και περισσότερο στον τομέα της εφηβικής υγείας λόγω των ανόμοιων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών,  θα είναι ένα θετικό βήμα για τη μείωση των επιπτώσεών τους στη ζωή των ενηλίκων”.

*The paper Socioeconomic inequalities in adolescent health 2002-2010: a time-series analysis of 34 countries participating in the Health Behaviour in School-aged Children study will be available online at: http://bit.ly/1vp1Ayp 

Πηγές: st-andrews.ac.uk, mcgill.ca

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία για την ευημερία των παιδιών στα χρόνια της λιτότητας και μετά

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!