Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2015

Μετάφραση, επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2015, κορυφαίοι ειδικοί για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία της Ένωσης για τον διεθνή έλεγχο του καρκίνου (UICC) ανακοινώνουν ότι εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν μέσα από προσιτές αυξήσεις στις επενδύσεις για υπηρεσίες για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

 • Η αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση της διεθνούς κοινότητας  με 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να σώσει τρία εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο μέχρι το 2030 και πολλές ακόμα στις επόμενες δεκαετίες, μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο.
 • Η αύξηση της χρηματοδότησης θα παρέχει επίσης ανακούφιση από τον πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους που θα πεθάνουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Ο τριπλασιασμός των φόρων στα προϊόντα καπνού και μόνο θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα των κυβερνήσεων (400 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ) και θα μπορούσε να ενθαρρύνει το ένα τρίτο των καπνιστών να σταματήσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

“Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο, θάνατοι των οποίων πάνω από το 60% συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με την πλειονότητα να ανήκει στην κατηγορία του μεσαίου εισοδήματος”, αναφέρει ο καθηγητής Tezer Kutluk, Πρόεδρος της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC).

Δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου το Δεκέμβριο, αναφέρουν τα μέσα για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος ώστε να πράξουν την αύξηση των δαπανών για τον καρκίνο σε ποσοστό 2-5 % από τον προϋπολογισμό για την υγεία. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος – όπου οι υπηρεσίες είναι λιγότερο ανεπτυγμένες, οι εγκαταστάσεις απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό και οι εκπαιδευμένοι ειδικοί για τον καρκίνο είναι λίγοι – θα χρειαστούν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη του τομέα της υγείας, μια διαδικασία που είναι πιθανό να χρειαστεί μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2015

Η παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου 2015, τοποθετείται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς της εστίασης:

 • Υιοθέτηση υγιεινών επιλογών
 • Εξασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης
 • Επίτευξη θεραπείας για όλους
 • Μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής

WCD_15_Graphic_HealthyLifeChoices_300ppiΕνδυναμώνοντας τους ανθρώπους ώστε να κάνουν υγιεινές επιλογές και μειώνοντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο είναι το κλειδί για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μείωσης των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) κατά 25% μέχρι το 2025 καθώς και για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον καρκίνο.

υιοθέτηση υγιεινών επιλογών μπορούμε

WCD_15_Graphic_EarlyDetection_300ppiΗ διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε προγράμματα πρώιμης διάγνωσης για τον καρκίνο μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του καρκίνου σε όλες τις χώρες.

εξασφάλιση-έγκαιρης-διάγνωσης-μπορούμε

WCD_15_Graohic_TreatmentForAll_300ppiΌλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και των υπηρεσιών επί ίσοις όροις, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση και χωρίς να υποφέρουν ως συνέπεια από οικονομική δυσπραγία .

WCD_15_Graphic_QualityOfLife_300ppiΗ κατανόηση και η αντιμετώπιση του αντίκτυπου του καρκίνου στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική ευεξία θα μεγιστοποιήσει την ποιότητα της ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τον Καρκίνο που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2025:

 1. Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή παροχή αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων προγραμμάτων ελέγχου του καρκίνου που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια του βίου του.
 2. Τα μητρώα καρκίνου βάσει πληθυσμού και τα συστήματα επιτήρησης για τη μέτρηση της παγκόσμιας επιβάρυνσης του καρκίνου, καθώς και ο αντίκτυπος των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου του καρκίνου θα πρέπει να έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
 3. Η παγκόσμια κατανάλωση καπνού, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς και η έκθεση σε άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου να έχει μειωθεί σημαντικά.
 4. Οι καρκινικές λοιμώξεις του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) και ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV), θα πρέπει να καλύπτονται από τα προγράμματα καθολικού εμβολιασμού.
 5. Να μειωθεί το στίγμα που συνδέεται με τον καρκίνο και να διαλυθούν οι επιζήμιοι μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με την ασθένεια.
 6. Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου βάσει πληθυσμού και η έγκαιρη διάγνωση να εφαρμοστεί καθολικά, και τα επίπεδα της δημόσιας και επαγγελματικής ευαισθητοποίησης για τα σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου να έχουν βελτιωθεί.
 7. Η πρόσβαση σε ακριβή διάγνωση του καρκίνου, σε ποιοτική και πολυδιάστατη θεραπεία, αποκατάσταση, υποστήριξη και υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των προσιτών βασικών φαρμάκων και τεχνολογιών, να έχουν βελτιωθεί.
 8. Αποτελεσματικές υπηρεσίες ελέγχου διαχείρισης του πόνου και απόγνωσης να είναι καθολικά διαθέσιμες.
 9. Καινοτόμες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους κλάδους του ελέγχου του καρκίνου να έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κυρίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Πηγές: uicc.org, worldcancerday.org,

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!