Τράπεζα Χρόνου Ιλίου

Το μόνο που έχει μείνει πλέον ανεξάντλητο σε μια κοινωνία “χρηματοκεντρική” είναι ο χρόνος. Αυτή η θεώρηση υπήρξε η βάση για την δημιουργία της Τράπεζας Χρόνου η οποία ως ιδέα έρχεται εισαγόμενη από το εξωτερικό όπου έκανε την εμφάνιση της λίγο παραπάνω από μια δεκαετία πριν. Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων, που προάγει την Κοινωνική Αλληλεγγύη, στο οποίο όλες οι συναλλαγές κοστολογούνται με βάση την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Στο δίκτυο αυτό μπορεί να κάνει εγγραφή ο καθένας χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια δημιουργώντας ένα λογαριασμό στον οποίο “πιστώνονται” τα ΤΕΜ για κάθε προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρει και αφαιρούνται αντίστοιχα αν λάβει ένα προϊόν ή κάποια υπηρεσία.

Για παράδειγμα, ένας μπογιατζής μπορεί να βάψει σε 2 ώρες ένα δωμάτιο μιας καθηγήτριας αγγλικών, οπότε του πιστώνονται 2 ώρες στην τράπεζα. Η καθηγήτρια αγγλικών μπορεί να «εξοφλήσει» κάνοντας 2 ώρες ιδιαίτερα μαθήματα στην κόρη μιας νοικοκυράς κ.ο.κ. Δε χρειάζεται να λάβει κανείς μία υπηρεσία από το ίδιο άτομο στο οποίο θα προσφέρει τη δική του, αλλά από οποιοδήποτε άλλο μέλος. Οι ώρες που κερδίζει κάθε μέλος βοηθώντας τους συμπολίτες του πιστώνονται στην τράπεζα για να τις χρησιμοποιήσει όταν τις χρειαστεί.

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται, έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας να είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρωνακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε άλλη συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας Χρόνου. Στην Τράπεζα Χρόνου, με τον ίδιο τρόπο, εκτός από υπηρεσίες ανταλλάσσονται επίσης και προϊόντα.

Για πληροφορίες σχετικά με την Τράπεζα Χρόνου Ιλίου επικοινωνήστε στο τηλ: 2102612673,

ηλεκτρονική διεύθυνση: trapezaxronou.ilion@gmail.com,

ή  στο προφίλ της Τράπεζας Χρόνου στο facebook.

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το ντοκιμαντέρ “Πήγα, Είδα, Άκουσα” στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!