Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση η έρευνα υγείας για τα LGBT άτομα

Το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Public Health δημοσίευσε μια νέα έκθεση που δείχνει ότι μόνο το 0,5% των μελετών που χρηματοδοτούνται από τα εθνικά ινστιτούτα υγείας, αφορούν θέματα υγείας ατόμων που ανήκουν στην LGBT κοινότητα (ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς).

Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών δημόσια υγείας του Πίτσμπουργκ για ΛΟΑΤ άτομα,  διενέργησαν την ανάλυση καταλήγοντας  πως το σύνολο της ιατρικής έρευνας σε θέματα υγείας της κοινότητας ΛΟΑΤ που χρηματοδοτούνται από τα εθνικά ινστιτούτα υγείας (NIH) είναι δυσανάλογα χαμηλό.

Ο Robert W.S. Coulter του Τμήματος Συμπεριφορικών Επιστημών Υγείας και Επιστημών Υγείας σε επίπεδο Κοινότητας του Κέντρου Ερευνών Δημόσιας Υγείας του Πίτσμπουργκ (Pittsburgh Public Health’s Department of Behavioral and Community Health Sciences), αναφέρει:

“Σε γενικές γραμμές, τα ΛΟΑΤ άτομα φέρουν στίγμα που συνδέεται με την σεξουαλική τους ταυτότητα και τη μειονοτική έμφυλη ταυτότητά τους, με δυσανάλογα υψηλότερους συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου, ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας και υψηλότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιων νόσων, σε σχέση με τα μη-ΛΟΑΤ άτομα”.

Και προσθέτει: “Η αυξημένη χρηματοδότηση προς τα εθνικά ινστιτούτα υγείας για την πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με αυτά τα θέματα, που θα εστιάζει ιδιαίτερα στις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των ανισοτήτων υγείας, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθούν αυτές οι αρνητικές υγειονομικές εκροές.”

Ο Coulter και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδότησαν 628 έρευνες μεταξύ του 1989 και του 2011 σχετικά με την υγεία των ΛΟΑΤ ατόμων. Οι έρευνες αυτές αντιπροσώπευαν μόνο το 0,5% του συνόλου των μελετών των NIH κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από αυτές τις 628 έρευνες, 519 επικεντρώθηκαν στο HIV/AIDS και σε θέματα σεξουαλικής υγείας, με το 86,1% να εστιάζει στους άντρες, το 13,5% στις γυναίκες και το 6,8% των ερευνών να εστιάζει σε διεμφυλικά άτομα.

Οι ερευνητές ανησυχούν επίσης για τους χαμηλούς αριθμούς ερευνών παρέμβασης για την υγεία των LGBT. Μόλις 21 Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδότησαν έρευνες παρέμβασης κατά την περίοδο αυτή που αφορούσαν σε LGBT θέματα υγείας, και δεν αφορούσαν τον HIV.

Αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει ο Coulter, γιατί “μελέτες έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες υποομάδες των ΛΟΑΤ πληθυσμών, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως τη χρήση καπνού, βία και παχυσαρκία σε υψηλότερα ποσοστά από άτομα μη-ΛΟΑΤ”.

Ο Coulter πιστεύει ότι ο χαμηλός αριθμός των χρηματοδοτούμενων ερευνών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που εστιάζει σε μελέτες ΛΟΑΤ ατόμων, είναι το αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων:

“Η έκθεση επισημαίνει το αίτημα που υπέβαλαν τα  μέλη των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου το 2003, ώστε να δικαιοληθούν τα οφέλη από τις σχεδόν 200 ερευνητικές προτάσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας σχετικά με ζητήματα υγείας που αφορούν ΛΟΑΤ ή άλλους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς”.

Το αίτημα είχε μια αμφιλεγόμενη επίδραση στις προτεινόμενες μελέτες. Ορισμένοι από τους ερευνητές που συμμετείχαν εγκατέλειψαν τις σπουδές τους που ειδικεύονταν στα ΛΟΑΤ άτομα, με ορισμένους ακόμη και να αλλάζουν σταδιοδρομία. Περισσότερο από το ήμισυ των υπολοίπων ερευνητών αφαίρεσαν όρους όπως “gay”, “λεσβία” “αμφιφυλόφιλος” και “AIDS” από τις προτάσεις τους.

Πηγή: medicalnewstoday.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!