Άμεση προτεραιότητα η πρόοδος της ισότητας των φύλων

Ψηφίστηκε σήμερα (10/3/15) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση προόδου της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2013, η οποία συμπεριέλαβε σημαντικά θέματα όπως η βία κατά των γυναικών, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η προώθηση της ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών, η άδεια μητρότητας, καθώς και η άσκηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και η ευχερής πρόσβασή τους στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Στο πλαίσιο συζητήσεων για την εν λόγω έκθεση και με αφορμή τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούστηκαν ως προς την άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε σε γραπτή παρέμβασή της: “Εκείνο που απαιτείται να κατανοήσουμε είναι ότι για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αφού όλες οι διαφορετικές απόψεις φαίνεται να έχουν το δικό τους κοινωνικό, ηθικό ή νομικό έρεισμα”. Αναφερόμενη μάλιστα στις διαφορές που παρουσιάζουν οι νομοθεσίες των κρατών μελών σχετικά με το θέμα αυτό και στην εξάρτηση των εκάστοτε νομοθετικών ρυθμίσεων από παγιωμένες κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, συμπλήρωσε: “Έχουμε ευθύνη να εστιάσουμε στην πρόοδο της ισότητας των φυλών και όλων των επιμέρους ζητημάτων που άπτονται αυτής”.

Παράλληλα, η κα. Βόζεμπεργκ -ως δικηγόρος που ασχολείται εκτενώς με το οικογενειακό και ποινικό δίκαιο- δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική νομοθεσία, στην οποία επιτρέπεται η άμβλωση υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ευχερούς πρόσβασης στην άμβλωση και προστασίας των δικαιωμάτων του κυοφορούμενου μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν προσεκτικής νομοτεχνικής μελέτης, λαμβανομένων υπόψη και σοβαρών ιατρικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω έκθεση υιοθετήθηκαν τροπολογίες της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού σχετικά με την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες και την ανάγκη προσχώρησης όλων των κρατών μελών στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική στρατηγική της Ευρώπης σε θέματα ισότητας.

Διαβάστε Επίσης  Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις: Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με την ευεξία στην εργασία, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων καθώς και τις δημογραφικές προκλήσεις

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!