Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
Από το 1995, η κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών έχει βελτιωθεί, όμως μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία, δείχνει ότι η ισότητα των φύλων δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.
Data 1: Οι ΗΠΑ είναι 1 από τις 9 χώρες σε όλο τον κόσμο, που δεν προβλέπει αμειβόμενη άδεια μητρότητας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία, Ναούρου, Νιούε, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Σουρινάμ, Τόγκα, είναι οι μόνες χώρες στον κόσμο που δεν προβλέπουν άδεια μετ ‘αποδοχών για τις μισθωτές μητέρες μετά τον τοκετό. Η αμειβόμενη άδεια είναι ένας σημαντικός τρόπος για τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τις οικογένειες.
Data 2: Περισσότερες μητέρες επιβιώνουν σήμερα από την τεκνοποίηση (σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μητέρες έχουν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σχέση με το 1995).
Με την ιεράρχηση των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη βελτίωση του επιπέδου φροντίδας για τις εγκύους, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από την τεκνοποίηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 1995. Στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία έχει σημειώσει η μεγαλύτερη πρόοδος, όμως πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κινδυνεύουν.
Data 3: Οι γυναίκες ξοδεύουν έως και 5 περισσότερες ώρες σε απλήρωτη εργασία από ότι οι άνδρες.
Οι γυναίκες ξοδεύουν σημαντικά περισσότερο χρόνο από ότι οι άνδρες κάθε μέρα σε απλήρωτη εργασία, όπως τα οικιακά καθήκοντα, τη φροντίδα των παιδιών, των άρρωστων μελών της οικογένειας και των ηλικιωμένων γονέων. Ως εκ τούτου, κινδυνεύουν πιο συχνά οι θέσεις εργασίας τους ή δουλεύουν σε ένα μειωμένο επίπεδο εργασίας με χαμηλό μισθό για να παρέχουν φροντίδα στο σπίτι.
Data 4: 1 στα 4 κορίτσια παντρεύτηκε πριν από τα 18α γενέθλιά του.
Οι γάμοι παιδιών είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στερούν από τα κορίτσια τον έλεγχο για την ίδια την υγεία τους, την εκπαίδευση και το μέλλον τους. Αν και οι νόμοι απαγορεύουν αυτή την πρακτική, οι γάμοι παιδιών εξακολουθούν να είναι διαδεδομένοι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι παιδικοί γάμοι αποτελούν εμπόδιο για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Δείτε πώς μια γυναίκα βοηθά τα κορίτσια να καθορίζουν το μέλλον τους.
Data 5: Οι γυναίκες κατέχουν 42% λιγότερες θέσεις στελεχών από τους άνδρες.
Οι γυναίκες σε πολλές χώρες ολοκληρώνουν ίση, αν όχι και υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευση από τους άνδρες. Όμως ανεξάρτητα από τις ακαδημαϊκές επιτυχίες τους, είναι λιγότερο πιθανό να εργαστούν ως ανώτερα διοικητικά στελέχη ή να κατέχουν θέσεις λήψης αποφάσεων.
Data 6: Μόνο το 32% των συνταγμάτων προστατεύουν το δικαίωμα των κοριτσιών να παρακολουθήσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ενώ το 71% των εθνικών συνταγμάτων προστατεύουν την πρόσβαση των κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λίγες χώρες προστατεύουν τα δικαιώματα των κοριτσιών να παρακολουθήσουν το δευτεροβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο). Το κόστος είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Αν και σχεδόν όλες οι χώρες λειτουργούν δημοτικά σχολεία χωρίς δίδακτρα, το ένα τέταρτο των χωρών εξακολουθούν να χρεώνουν δίδακτρα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Data 7: 200 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Με μεγαλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία, οι γυναίκες μπορούν να προωθήσουν την οικονομική τους συμμετοχή, την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη, την πρόσβαση στην απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη, και πολλά άλλα. Όταν οι γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο συνδέονται στο διαδίκτυο, το 30% συνδέεται για να κερδίσει επιπλέον εισόδημα, το 45% για να αναζητήσει θέσεις εργασίας και το 80% για να βελτιώσουν την εκπαίδευσή τους.
Data 8: 1 στις 3 γυναίκες υποφέρει από σωματική ή σεξουαλική βία.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια επιδημία, που πραγματοποιείται πιο συχνά από συζύγους και συντρόφους. Το 1995, 13 στις 100 χώρες είχαν νόμους κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 76 χώρες στις 100. Παρά αυτή την πρόοδο όσον αφορά τη νομική προστασία, η επιβολή των νόμων ποικίλλει και συχνά παραλείπεται, αφήνοντας πάρα πολλές γυναίκες εκτεθειμένες στον κίνδυνο.
Data 9: Το χάσμα των φύλων όσον αφορά τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό δεν έχει αλλάξει μέσα σε 20 χρόνια.
Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των γυναικών και των ανδρών στο εργατικό δυναμικό δεν έχει μεταβληθεί σε δύο δεκαετίες, παρόλο που η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο.
Data 10: Οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν το δικαίωμα ψήφου το 2015.
Στη Σαουδική Αραβία, το 2015 σηματοδοτεί το πρώτο έτος κατά το οποίο οι γυναίκες μπορούν να ψηφήσουν. Ακόμη και σε χώρες όπου οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ίσες ευκαιρίες να ψηφίσουν, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπό-εκπροσωπούνται στις κυβερνητικές θέσεις.
Data 11: Τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από μη ασφαλείς κουζίνες
Δείτε πώς το μαγείρεμα σε ανοικτές κουζίνες δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για εκατομμύρια γυναίκες και οικογένειες αλλά και το περιβάλλον.
Πήγη δεδομένων: noceilings.org
socialpolicy.gr