Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή: 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο απώλειας ακοής

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της ακοής τους λόγω μη ασφαλούς χρήσης προσωπικών συσκευών ήχου, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, της έκθεσης σε επιβλαβή επίπεδα ήχου σε θορυβώδη κέντρα διασκέδασης, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις. Η απώλεια της ακοής έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τα δεδομένα από μελέτες σε μεσαίου και υψηλού εισοδήματος χώρες που αναλύονται από τον ΠΟΥ, δείχνουν ότι μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 12-35 ετών, σχεδόν το 50% εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου από τη χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου και περίπου το 40% εκτίθεται σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα ήχου σε χώρους διασκέδασης. Μη ασφαλή επίπεδα ήχων μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η έκθεση σε άνω των 85 decibles (dB) για οκτώ ώρες ή 100dB επί 15 λεπτά.

Η ασφαλής ακρόαση εξαρτάται από την ένταση του ήχου, καθώς και από τη διάρκεια και τη συχνότητα της ακρόασης. Η έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές, που είναι η αίσθηση κουδουνίσματος στο αυτί. Όταν η έκθεση σε ήχο είναι ιδιαίτερα δυνατή, τακτική ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αισθητήριων κυττάρων του αυτιού, με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής.

Ο ΠΟΥ συνιστά ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο έκθεσης στο θόρυβο στο χώρο εργασίας είναι 85 dB, έως οκτώ ώρες ανά ημέρα. Πολλοί άνθρωποι που συχνάζουν ή εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις εκτίθενται συχνά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ήχου, και θα πρέπει ως εκ τούτου να μειωθεί σημαντικά η διάρκεια της έκθεσης. Για παράδειγμα, η έκθεση σε επίπεδα θορύβου 100 dB, η οποία είναι χαρακτηριστική σε τέτοιους χώρους, είναι ασφαλής για όχι περισσότερο από 15 λεπτά.

Οι έφηβοι και οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την ακοή τους, διατηρώντας την ένταση του ήχου σε χαμηλά επίπεδα στις προσωπικές συσκευές ήχου, φορώντας ωτοασπίδες όταν επισκέπτονται θορυβώδεις χώρους, και χρησιμοποιώντας προσεκτικά, αν είναι δυνατόν,  ακουστικά που ακυρώνουν την ένταση του ήχου. Μπορούν επίσης να περιορίσουν το χρόνο που δαπανούν σε θορυβώδεις δραστηριότητες, με τη λήψη σύντομων διαλειμμάτων και περιορίζοντας την καθημερινή χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου σε λιγότερο από μία ώρα. Με τη βοήθεια των smartphone εφαρμογών, μπορούν να παρακολουθήσουν τα ασφαλή επίπεδα ακρόασης και επιπλέον να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια της απώλειας ακοής, κάνοντας παράλληλα τακτικά check-ups.

Σε όλο τον κόσμο, 360 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως τον θόρυβο, τις γενετικές παθήσεις, τις επιπλοκές κατά τη γέννηση, ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, χρόνιες μολύνσεις των αυτιών, τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, και τη γήρανση.

Το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας της ακοής, εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν.

Πηγή: who.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!