Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας: 5η έκθεση για την Ελλάδα

Στα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ξενοφοβίας και βίας κατά μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, αλλά και σε πρακτικές διαχωρισμού σε βάρος παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση εστιάζεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).

Προβλέπει συστάσεις άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), όργανο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσιοποίησε σήμερα την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα.

Στις βασικές διαπιστώσεις της Επιτροπής αποτιμώνται θετικά οι εξελίξεις που έχουν επέλθει σε νομοθετικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και συγκεκριμένα:

 

α) η θέσπιση και λειτουργία ειδικών αστυνομικών μονάδων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας,

β) η ανάθεση σε ειδικό εισαγγελέα της δίωξης πράξεων ρατσιστικής βίας τον Οκτώβριο του 2013,

γ) η ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου το 2014, αλλά και των τροποποιήσεων που επήλθαν σε ποινικές διατάξεις για την πάταξη του ρατσισμού.

 

Ωστόσο διαπιστώνεται υστέρηση στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους που εκδηλώνεται στον δηµόσιο και πολιτικό λόγο στην Ελλάδα και παρατηρείται εξακολούθηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες συνεισφέρουν καθοριστικά στη δημιουργία κλίματος φυλετικού μίσους και φόβου, το οποίο η έκθεση συνδέει επίσης µε τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και με την απροθυμία έγκαιρης και αποτελεσματικής δράσης από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Για την τεκμηρίωση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα αξιοποιείται και η ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία, στην οποία ήδη από το 2013, ο Συνήγορος είχε διαπιστώσει μεταξύ άλλων:

α) τη σοβαρή αναντιστοιχία της επίσημης καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας από την αστυνοµία µε τον πολύ µεγαλύτερο αριθµό τέτοιων περιστατικών που είχαν πράγματι λάβει χώρα,

β) την αδράνεια ή ολιγωρία των αστυνομικών οργάνων, και πάντως την αναποτελεσματική διερεύνηση των καταγγελιών στις οποίες φαίνεται να εµπλέκονταν αστυνομικά όργανα και

γ) τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αδικηµάτων με ρατσιστικό κίνητρο και για την αποτελεσµατική προστασία των θυμάτων στην πράξη. Ενδεικτικό πάντως της υστέρησης που διαπιστώνει η Έκθεση της Επιτροπής στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και των επιπτώσεων που έχει η ρητορική μίσους στην Ελλάδα, είναι το περιεχόμενο των δύο συστάσεων άµεσης εφαρµογής που απευθύνει η Επιτροπή στην ελληνική πολιτεία:

• Θέσπιση εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας από ομάδα δράσης (task force) που θα αποτελείται από όλες τις αρµόδιες αρχές, συµπεριλαµβανοµένου του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου και ΜΚΟ.

• Αποτελεσµατική διερεύνηση του ρατσιστικού και ομο-τρανσφοβικού κινήτρου ήδη από το αρχικά στάδια των αστυνοµικών ερευνών και των δικαστικών διαδικασιών, και πλήρη κατάρτιση των δικαστικών λειτουργών για την εφαρµογή του νέου άρθρου 81Α ΠΚ ως προς την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι οι επισηµάνσεις της Επιτροπής αποτελούν συμβολή στις αρχές του κράτους δικαίου, αναγνώριση της συνεισφοράς του έργου της ανεξάρτητης Αρχής στο πεδίο της καταπολέµησης των διακρίσεων και του ρατσισµού, αλλά και παρότρυνση προς τις αρμόδιες αρχές για εγρήγορση και ακόµη εντονότερη δράση στη κατεύθυνση αυτή

 

Συνήγορος του Πολίτη

 

Πέμπτη Έκθεση Για Την Ελλάδα

synigoros.gr

 

Διαβάστε Επίσης  14+1 Ερωτήματα για το Δικαίωμα στην Υγεία | Διαδικτυακή Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Be the first to comment on "Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας: 5η έκθεση για την Ελλάδα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!