Καλύτερη προστασία για τα θύματα βίας σε όλη την ΕΕ

κέντρο-συμβουλευτικής-υποστήριξης-γυναικών-θυμάτων-βίας-Δήμου-Φλώρινας

9/1/2015 — Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι οι εντολές περιορισμού, προστασίας και απαγόρευσης που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος είναι πλέον γρήγορα και εύκολα αναγνωρίσιμες σε όλη την ΕΕ μέσω απλής πιστοποίησης.

«Τα θύματα βίας θα είναι πλέον ασφαλή και εκτός της χώρας τους, οπουδήποτε βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε η Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των φύλων.

«Στην ΕΕ, υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες αντιμετωπίζουν βία κάποια στιγμή στη ζωή τους και δυστυχώς πολύ συχνά η σωματική βία προέρχεται από κάποιο κοντινό τους πρόσωπο, όπως τον σύντροφό τους.»

Ένας πολίτης που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία θα είναι πλέον σε θέση να αισθάνεται ασφαλής όταν ταξιδεύει έξω από τη χώρα καταγωγής του με την απλή μεταφορά της εντολής που τον προστατεύει από τον δράστη. Προηγουμένως, τα θύματα έπρεπε να ακολουθoύν πολύπλοκες διαδικασίες για να αναγνωριστεί η προστασία τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης σε κάθε χώρα. Tώρα πια, οι εν λόγω εντολές προστασίας θα αναγνωρίζονται εύκολα σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, δηλ. ένας πολίτης που έχει υποστεί βία θα μπορεί να ταξιδεύει χωρίς να υποβάλλεται σε επίπονες διαδικασίες.

«Η νέα διαδικασία θα σημαίνει ότι οι γυναίκες ή οι άνδρες που υφίστανται βία μπορούν να έχουν την προστασία που αξίζουν και να συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους. Θα είναι σε θέση να επιλέξουν να ζήσουν σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή να πηγαίνουν διακοπές χωρίς να φοβούνται για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε η Βιέρα Γιούροβα.

Ο νέος μηχανισμός συνίσταται σε δύο χωριστές πράξεις: τον κανονισμό για την αμοιβαία αναγνώριση μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις, και την οδηγία σχετικά με την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας. Μαζί, τα δύο μέσα θα διασφαλίζουν ότι όλα τα θύματα βίας έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των εντολών προστασίας τους σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Οι μηχανισμοί λαμβάνουν υπόψη τους τις διαφορές στα κράτη μέλη όσον αφορά τα εθνικά μέτρα προστασίας, οι οποίες μπορεί να είναι αστικού, ποινικού ή διοικητικού χαρακτήρα. Οι κανόνες θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη μεταφορά των πιο κοινών τύπων μέτρων προστασίας εντός της ΕΕ.

___

Πηγή: © Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995-2015 — Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα — url: http://ec.europa.eu/greece/news/

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανασφάλεια και βία εν μέσω κορονοϊού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!