Κοινωνική ασφάλιση στην Ευρώπη

χειραγώγηση-και-double-think-η-γλώσσα-της-Ευρωπαϊκής-Ένωσης

Συντονισμός συστήματος κοινωνικής προστασίας σε επίπεδο Ε.Ε. – Κοινωνική Ασφάλιση

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υπάρχει για να προσφέρει φροντίδα και βοήθεια στα άτομα που έχουν ανάγκη. Κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, αλλά υπάρχουν κοινοί κανόνες που προστατεύουν τα δικαιώματά σας όταν πηγαίνετε σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ορίζει ότι οι κοινωνίες πρέπει να βοηθούν τους πολίτες να αναπτύσσουν και να αξιοποιούν πλήρως τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται οπουδήποτε και αν ζουν. Αυτός είναι ο στόχος της κοινωνικής πρόνοιας.

Συχνά, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή των συντάξεων, της οικονομικής στήριξης των ανέργων, των οικογενειακών παροχών και της στήριξης των ατόμων με αναπηρία. Η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει επίσης δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παιδική μέριμνα ή οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, δεν λειτουργεί παντού με τον ίδιο τρόπο, και γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς ισχύει για τα δικαιώματα αυτά στη χώρα σας.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κοινούς κανόνες κοινωνικής ασφάλισης που ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, στους παρακάτω τομείς:

 

Τι συμβαίνει όταν μετακινείστε από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη;

  1. Καταβάλλετε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης μόνο σε μια χώρα: στη χώρα διαμονής ή στη χώρα εργασίας
  2. Έχετε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπηκόους της χώρας στην οποία είστε ασφαλισμένοι.
  3. Κατά τον υπολογισμό των παροχών κοινωνικής ασφάλισης που δικαιούστε, λαμβάνονται υπόψη, ενδεχομένως, οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης, εργασίας ή διαμονής σας σε άλλες χώρες.
  4. Εάν δικαιούστε παροχές σε χρήμα από μια χώρα, θα πρέπει κανονικά να μπορείτε να την εισπράξετε ακόμη και αν ζείτε σε διαφορετική χώρα.

Όταν μετακομίζετε από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη, οι αρχές κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας σας πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία που σας αφορούν στις αρχές της χώρας στην οποία ζείτε. Μπορείτε να βρείτε τις εθνικές αρχές στον Κατάλογο Φορέων Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης.

__________

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995-2015/Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας –  http://europa.eu/youth/eu/article/38/578_el

 

Διαβάστε Επίσης  104 Διοικητικοί Υπάλληλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!