Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 3η Μαρτίου – επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) – ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής έχει μετατραπεί σε μια εξελιγμένη διακρατική μορφή εγκληματικότητας, συγκρίσιμη με άλλα ολέθρια παραδείγματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων, πλαστών αντικειμένων και πετρελαίου. Καθοδηγείται από την αυξανόμενη ζήτηση, και συχνά διευκολύνεται από τη διαφθορά και την ελλιπή διακυβέρνηση. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αυξημένη συμμετοχή των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και παρακρατικών ένοπλων ομάδων.

actionposter_thumb_forest_0Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής υπονομεύει το κράτος δικαίου και απειλεί την εθνική ασφάλεια. Υποβαθμίζει τα οικοσυστήματα και αποτελεί ένα μείζον εμπόδιο στις προσπάθειες των αγροτικών κοινοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών,  ώστε να διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο τους φυσικούς τους πόρους. Η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις προσπάθειες διατήρησης της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά θα συμβάλει και στην επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας σε ταραγμένες περιοχές όπου οι συγκρούσεις τροφοδοτούνται από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες.

Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής σημαίνει υποστήριξη όλων των τμημάτων της κοινωνίας που συμμετέχουν στην παραγωγή και την κατανάλωση των προϊόντων της άγριας φύσης, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως φάρμακα, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, έπιπλα, καλλυντικά, ρούχα και αξεσουάρ. Οι προσπάθειες επιβολής του νόμου θα πρέπει να υποστηρίζονται από την ευρύτερη κοινότητα και τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό σε όλες τις χώρες, να αρνούνται να αγοράσουν ή να δημοπρατούν παράνομο ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου, επιμένοντας και επιλέγοντας προϊόντα που έχουν αποκτηθεί νόμιμα και είναι βιώσιμης προέλευσης από τους ωκεανούς του κόσμου και τα τροπικά δάση.

actionposter_thumb_tiger

Cites Wwd Brochure2014

Πηγή: wildlifeday.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Τετάρτη 6 Μαΐου 2020: Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας της Μητέρας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!