Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η 21η Μαρτίου 2015 σηματοδοτεί την 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down, και κάθε χρόνο η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down, καθώς και εκείvων που ζουν και εργάζονται μαζί τους, μεγαλώνει περισσότερο.

Η ημέρα δίνει την ευκαιρία για δράσεις ευαισθητοποίησης, όπως τι είναι το σύνδρομο Down, τι σημαίνει να έχει κανείς το σύνδρομο Down, και πώς οι άνθρωποι με σύνδρομο Down παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή μας και τις κοινότητες.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμια Ημέρας είναι “Οι ευκαιρίες μου, οι επιλογές μου – απολαμβάνοντας πλήρη και ίσα δικαιώματα και ο ρόλος των οικογενειών”. Τα άτομα με σύνδρομο Down, σε μια ισότιμη βάση με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες με «ευκαιρίες» και «επιλογές».

Τα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις ως παιδιά και ως ενήλικες, που μπορεί να φανούν εμπόδιο για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι για αυτό μπορεί να είναι οι οικογένειες, η παιδεία, η υγεία, οι αρχές ή το ευρύ κοινό. Πολλοί άνθρωποι συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα άτομα με σύνδρομο Down είναι πρώτα άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζονται από την κοινωνία σε ίση βάση με τους άλλους, χωρίς διακρίσεις με βάση την αναπηρία.

Τα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εγκατάλειψη, κακοποίηση και διαχωρισμός από τις κοινότητες τους.
  • διακρίσεις και άνιση μεταχείριση στα εκπαιδευτικά συστήματα.
  • διακρίσεις και κακή διάγνωση σε θέματα υγείας από τα συστήματα υγείας.
  • περιορισμένες ευκαιρίες να ζουν ανεξάρτητα, να εργάζονται και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινότητα.
  • έλλειψη ελέγχου πάνω στο δικαίωμα να παντρεύονται και να έχουν σχέσεις και να δημιουργούν οικογένειες.
  • περιορισμένες ευκαιρίες να ψηφίζουν, να συμμετέχουν στα κοινά ή να εκλέγονται σε δημόσια λειτουργήματα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία επιβεβαιώνει ότι “τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία και βοήθεια ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις οικογένειες να συμβάλουν στην πλήρη και ίση απόλαυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία”.

Οι οικογένειες έχουν ένα έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για την ευημερία των μελών τους με σύνδρομο Down. Η ενδυνάμωση της οικογένειας στο να προωθεί την ισότιμη θέση των μελών τους στην κοινωνία και την ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, συμβουλές για τις ευκαιρίες και τις επιλογές και να ενδυναμώνουν τα άτομα με σύνδρομο Down να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, όπως και να υπερασπίζουν τον εαυτό τους.

Η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να στηρίξουν τα παιδιά με Σύνδρομο Down ώστε να προστατεύονται, η φωνή τους να ακούγεται, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και να συμπεριλαμβάνονται πλήρως στις κοινότητές τους, με ίσες ευκαιρίες συμμετοχής. Οι ενήλικες με σύνδρομο Down, σε ίση βάση με τους άλλους, πρέπει να έχουν επιλογές, να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις και να έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους. Η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη που μπορεί να χρειάζονται ασκώντας τη νομική τους ικανότητα, να τους ενδυναμώσουν ώστε να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή και να γίνουν αποδεκτοί ως ίσης αξίας μέλη των κοινοτήτων τους.

Πηγή: worlddownsyndromeday.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Χονγκ Κονγκ: Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!