Παγκόσμια Ημέρα Κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων 2015

Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 1966 ως η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Φέτος, και για τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, όπως ζητήθηκε από τη Γενική Συνέλευση, Πρόεδροι της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκάλεσαν συνελεύσεις στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, για να συζητήσουν τη σημερινή κατάσταση των φυλετικών διακρίσεων σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα “Μαθαίνοντας από τις ιστορικές τραγωδίες για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων σήμερα” έχει ως στόχο να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και να τονίσει την επιτακτική ανάγκη των μαθημάτων που παρέχει η ιστορία για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων σήμερα.

Η σημασία της διατήρησης την ιστορικής μνήμης του παρελθόντος είναι ύψιστη. Οι τραγωδίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της δουλείας, του δουλεμπόριου, του υπερατλαντικού δουλεμπορίου, του απαρτχάιντ, της αποικιοκρατίας και της γενοκτονίας οδήγησαν σε ρατσισμό, σε φυλετικές διακρίσεις, σε ξενοφοβία και σε σχετικές προκαταλήψεις. Επίσης, η ανάγκη εκπόνησης εκπαιδευτικού υλικού και υλικού ευαισθητοποίησης σε συγκεριμένες σύγχρονες μορφές ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων κρίνεται απαραίτητη.

Φυλετικές Διακρίσεις

Φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις συμβαίνουν σε καθημερινή βάση, εμποδίζοντας την πρόοδο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις, μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές — από την άρνηση στα άτομα των βασικών αρχών της ισότητας, μέχρι την τροφοδότηση εθνοτικού μίσους που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία-τα οποία μπορούν όλα να καταστρέψουν ζωές και να διαλύσουν κοινότητες.

Ο αγώνας κατά του ρατσισμού είναι προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα από την ίδρυσή τους και η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων έχει κατοχυρωθεί από όλα τα βασικά διεθνή μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δέσμευση τοποθετεί υποχρεώσεις στα μέλη και τους στόχους τους για την εξάλειψη των διακρίσεων στους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς. Η αρχή της ισότητας απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν ή βοηθούν την διαιώνιση φυλετικών διακρίσεων.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Καταδίκη όλων των μορφών ρατσισμού, μίσους και βίας: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά λύσεις άμεσα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!