Παγκόσμιο Κλίμα 2014: Υπερβολική θερμότητα και πλημμύρες

Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμότητα των ωκεανών, οι υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του εδάφους και οι καταστροφικές πλημμύρες ήταν μερικά από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου κλίματος το 2014, που ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με μια λεπτομερή ανάλυση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού σχετικά με την κατάσταση του κλίματος του πλανήτη το 2014, επιβεβαίωσε τη συνέχιση της τάσης του πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με 14 από τα 15 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Η έκθεση δίνει λεπτομερή στοιχεία των εθνικών και περιφερειακών θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων, τροπικών κυκλώνων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της έκτασης του θαλάσσιου πάγου. Περιλαμβάνει επίσης ανάλυση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα, η οποία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα των παρατηρούμενων θερμοκρασιών-ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014.

Η έκθεση κυκλοφόρησε ώστε να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου), που προωθεί το θέμα “Κλιματική Γνώση για Κλιματική Δράση”. Αυτός ο τίτλος επιλέχθηκε για να τονίσει την πρόοδο στην επιστήμη του κλίματος και στις υπηρεσίες, όπως εποχιακές προβλέψεις, και να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί φέτος για φιλόδοξες αποφάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας και αλλαγής του κλίματος.

Σημαντικά στοιχεία της Έκθεσης για την κατάσταση του Κλίματος το 2014

Θερμοκρασίες

Το 2014, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 0,57 ° C πάνω από το μέσο όρο των 14.00 ° C της χρονικής περιόδου 1961-1990. Αυτό κατέστησε ονομαστικά το 2014 τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, αν και οι αβέβαιες εκτίμησεις των ετήσιων μέσων όρων είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές μεταξύ των θερμότερων ετών.

Στην Ευρώπη, 19 χώρες ανέφεραν ετήσιες θερμοκρασίες-ρεκόρ. Η Δυτική Βόρεια Αμερική συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, η ανατολική Ευρασία, ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής, μεγάλες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Νότιας και Δυτικής Αυστραλίας ήταν επίσης ιδιαίτερα ζεστές. Πιο ψυχρές από το μέσο όρο συνθήκες καταγράφηκαν σε μεγάλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς για τη μεταβλητότητα του κλίματος από έτος σε έτος είναι το Ελ Νίνιο-Νότια Ταλάντωση (El Niño–Southern Oscillation -ENSO), το οποίο συνήθως σχετίζεται με αυξημένες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το 2014 ήταν εξαιρετικά ζεστό αν και δεν ήταν έτος Ελ Νίνιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που συσσωρεύεται στο κλιματικό σύστημα καταλήγει στους ωκεανούς. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας (SSTs) ήταν πολύ θερμότερες από το μέσο όρο στο βόρειο και βορειοανατολικό Ειρηνικό καθώς και στο πολικό και υποτροπικό τμήμα του Βορείου Ατλαντικού, νοτιοδυτικά του Ειρηνικού, σε μέρη του Νότιου Ατλαντικού και σε ένα μεγάλο μέρος του Ινδικού Ωκεανού. Οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στο βόρειο ημισφαίριο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Βροχοπτώσεις

Η παγκόσμια μέση βροχόπτωση του 2014 ήταν κοντά στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 1.033 χιλιοστών. Οι περιοχές νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, βορειοανατολικά της Κίνας, η ανατολική Βραζιλία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής Αμερικής βίωσαν ξηρασία το 2014. Πλημμύρες στη Βαλκανική Χερσόνησο τον Μάιο και τον Ιούνιο επηρέασαν τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε πλημμύρες στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και στη Σρι Λάνκα το Δεκέμβριο. Στην Αφρική, πλημμύρες έπληξαν το Μαρόκο, τη Μοζαμβίκη, τη Νότια Αφρική, την Κένυα, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Τανζανία. Οι πλημμύρες στη λεκάνη του ποταμού Παρανά επηρέασαν τη Παραγουάη, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος δημιουργεί τέτοια άκρα κάθε χρόνο, αλλά η μεγάλη συχνότητα των πλημμυρών σε όλο τον κόσμο συνεχίζει με ένα επιταχυνόμενο υδρολογικό κύκλο να οδηγείται από την επιπλέον ενέργεια που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Πάγος

Ο θαλάσσιος πάγος είναι ένα σημαντικό μέρος του κλιματικού συστήματος. Ελέγχει την ανταλλαγή θερμότητας και υγρασίας μεταξύ της ατμόσφαιρας και των πολικών θαλασσών και επειδή δημιουργεί μεγαλύτερη αντανάκλαση από το νερό, επηρεάζει πόση ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο, το 2014, η ετήσια ελάχιστη ημερήσια έκταση Αρκτικού θαλάσσιου πάγου, καταγράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, και ήταν 5.020.000 km2, το έκτο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.

Η τήξη στην επιφάνεια του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας ήταν πάνω από το μέσο όρο του 1981-2010, τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Το καλοκαίρι του 2014 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί για το Kangerlussuaq στη Δυτική Γροιλανδία, την περιοχή με την υψηλότερη τήξη επιφάνειας πάγου. Το χιόνι και ο πάγος ήταν επίσης πιο σκούρα σε χρώμα από ό, τι το 2013. Χαμηλότερη λευκαύγεια (albedo=μέτρο της ανακλαστικότητας μιας επιφάνειας ή ενός σώματος) σημαίνει ότι η επιφάνεια απορροφά περισσότερο φως του ήλιου, αυξάνοντας την τήξη.

Οι καθημερινές εκτάσεις του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος του 2014, και έθεσαν ένα νέο ρεκόρ μέγιστου βαθμού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Δυο παράγοντες εξετάζονται περαιτέρω για αυτή τη μακροπρόθεσμη αύξηση. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε μια ενίσχυση των δυτικών ανέμων που επικρατούν και το δεύτερο είναι η ανανέωση του νερού που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια, που οφείλεται εν μέρει στην τήξη του πάγου, η οποία παρείχε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του πάγου.

Τροπικοί Κυκλώνες

Συνολικά, 78 τροπικοί κυκλώνες κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του 2014. Αυτή η καταγραφή είναι κάτω από το σύνολο των κυκλώνων του 2013 (94) και κάτω από το μέσο όρο των 89 καταιγίδων κατά το 1981-2010, υπερβαίνοντας όμως τις 67 καταιγίδες που καταγράφηκαν το 2010, το χαμηλότερο σύνολο στη σύγχρονη δορυφορική εποχή.

Πηγή: wmo.int

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!