Παιδικοί Γάμοι και Νομοθεσία: Η περίπτωση της Αμερικής

Μετάφραση: Ελένη Τομπέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν περισσότερα κοινά με τον Νίγηρα και τη Βολιβία από ότι με άλλες Δυτικές χώρες, όσον αφορά τους νόμους για τους παιδικούς γάμους.

Ο παρακάτω χάρτης του ιδρύματος Κλίντον, δεν ταιριάζει με τα τυπικά στερεότυπα των πλούσιων και των φτωχών χωρών. Μέρη όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Αιθιοπία απαγορεύουν το γάμο πριν από την ηλικία των 18 ετών, αλλά πολλές χώρες στην Αμερική το επιτρέπουν με “γονική συναίνεση ή / και σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο.”

d547f502c

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τα ελάχιστα όρια ηλικίας γάμου ανά χώρα:

d01ed2ae3

Τα ελάχιστα όρια ηλικίας γάμου για τα κορίτσια με γονική συναίνεση

Το Ίδρυμα Κλίντον σημειώνει ότι ο παιδικός γάμος περιορίζει το πλήρες δυναμικό των κοριτσιών και υπονομεύει την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομική τους δυνατότητα και την ασφάλεια τους, με τους πρόωρους γάμους να είναι πιο συχνοί μεταξύ των φτωχότερων παιδιών του κόσμου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο γάμος εφήβων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στη δεκαετία του 1990, που όπως έγραψε η εφημερίδα Chicago Tribune το 2004, οφειλόταν στην εξάπλωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αμερικανικά σχολεία για αποχή από την ερωτική συνεύρεση μέχρι τον γάμο, σε μια στροφή προς τον πολιτισμικό συντηρητισμό μεταξύ ορισμένων εφήβων και σε ένα αυξανόμενο φόβο για το AIDS μεταξύ των νέων.

Οι παιδικοί γάμοι αποτελούν πολύ μικρότερο πρόβλημα στις ΗΠΑ από ότι στις άλλες χώρες με παρόμοιους νόμους. Μέχρι το 2002, μόνο περίπου 2,1% των κοριτσιών στην Αμερική μεταξύ των ηλικιών 15 και 17 θεωρήθηκαν “δεσμευμένες”, και μόλις το ένα δέκατο του 1% παντρεύτηκαν. Εν τω μεταξύ, στο Νίγηρα, το 39% των κοριτσιών είναι παντρεμένα από 18 ετών και στη Βολιβία το 22%.

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ η ηλικία συναίνεσης είναι στα 18 έτη, αλλά οι ανήλικοι μπορούν να παντρεύονται νεότεροι αν οι γονείς τους το εγκρίνουν ή αν ένας δικαστής πιστεύει ότι είναι για το «συμφέρον» τους. Ορισμένες πολιτείες, μόλις πριν από λίγα χρόνια ψήφισαν ελάχιστα όρια ηλικίας γάμου, μετά από μια έξαρση αρραβώνων μεταξύ νέων και εφήβων.

Ορισμένοι παιδικοί γάμοι στην Αμερική είναι το αποτέλεσμα πρόληψης της φυλάκισης του φίλου του κοριτσιού για βιασμό. Η Tribune περιγράφει την περίπτωση της Liset Landeros, ένα 14-χρονο κορίτσι από το Τέξας, η οποία παντρεύτηκε το 18-χρονο αγόρι της για να τον κρατήσει έξω από τη φυλακή.

Ακόμα κι αν οι έφηβες στην Αμερική που παντρεύονται έχουν μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής σε σύγκριση με κορίτσια σε άλλες χώρες, πολλοί δικηγόροι  πιστεύουν πως οι ανεκτικοί νόμοι σε παιδικούς γάμους μπορούν να είναι επιβλαβείς.

Η έκθεση του Ιδρύματος Κλίντον σημειώνει ότι ενώ είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τον επιπολασμό των παιδικών γάμων, οι νόμοι μπορούν να παίξουν ένα θεμελιώδη ρόλο θέτοντας ελάχιστες ηλικίες γάμου, οι οποίοι επηρεάζουν τις κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες. Για παράδειγμα, όταν οι Μαλδίβες ρύθμισαν το ελάχιστο όριο ηλικίας για γάμο στα 18 χρόνια το 2001, το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύτηκαν στα 18 μειώθηκε από σχεδόν το ήμισυ που ήταν το 1995, σε μόλις 6% το 2009.

Πηγή: theatlantic.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ο δήμος της Γλασκώβης ζητά χρηματοδότηση για δοκιμή Καθολικού Βασικού Εισοδήματος

Be the first to comment on "Παιδικοί Γάμοι και Νομοθεσία: Η περίπτωση της Αμερικής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!