Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη»

Το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Solidarity Now στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, και χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%), παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη τύπου, στο Φρουραρχείο της Αθήνας.

Το συνολικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 4,3 εκ. ευρώ, υποστηρίζει δυο διακριτά, επιμέρους προγράμματα, με αλληλοσυμπληρούμενα οφέλη για τους πολίτες της Αθήνας, που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη», με αποδέκτη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και χρηματοδότηση 2.060.208 ευρώ, από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχιας, ενισχύοντας τα προγράμματα και τις κοινωνικές δομές που έχει ήδη αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων.

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο μέρη:

Το ένα αφορά στην έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών αξίας 40 € έκαστο, τα οποία δίδονται σε 8 διανομές, σε περισσότερα από 3600 νοικοκυριά (8700+ άτομα) ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ. Με τα κουπόνια, οι ωφελούμενοι μπορούν να προμηθεύονται από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων της επιλογής τους, βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη δομή του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας των Πολιτών». Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες φάσεις διανομής με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση των ωφελουμένων που ξεπερνά το 95%. Το σύστημα διαχείρισης κουπονιών προσέφερε χορηγικά η εταιρία EdenRed και τις απαιτούμενες τραπεζικές υπηρεσίες η Eurobank.

Το άλλο σκέλος του ίδιου προγράμματος, στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι ναρκομανείς στην πόλη. Προβλέπει την ενίσχυση του street-work που διεξάγει  το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, με μία επιπλέον ομάδα, και μέσω της συνεργασίας με φορείς που εξειδικεύονται στην υποστήριξη ουσιοεξαρτημένων ατόμων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις άτυπες ομάδες του δικτύου «Συν-Αθηνά» του δήμου Αθηναίων.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη» με τελικό αποδέκτη το Solidarity Now και χρηματοδότηση 1,9 εκ. €, στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει χώρο λειτουργίας σε νέες και υφιστάμενες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες με την σειρά τους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Για την υλοποίηση: ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε τον 1ο όροφο του παλιού Φρουραρχείου (απέναντι από το σταθμό Λαρίσης) για την λειτουργία του προγράμματος «Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας», το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Open Society Foundations και του SolidarityNow, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και την οικονομική βοήθεια του European Economic Area Grants. Την πλήρη ανακαίνιση των χώρων που φιλοξενούν τις υπηρεσίες του, ανέλαβε το Solidarity Now.

Δήμος Αθηναίων

Διαβάστε Επίσης  Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!