Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην ενήλικη ζωή

Η παγκόσμια κοινότητα υγείας προωθεί εδώ και καιρό τις θετικές επιδράσεις του θηλασμού για την υγεία των παιδιών, αλλά μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas στη Βραζιλία, ρίχνει φως στο πώς τα οφέλη του μητρικού γάλακτος μπορούν να εκτείνονται και πέρα ​​από τη βρεφική ηλικία και τα αναπτυξιακά χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άτομα από τη γέννηση τους έως και τρεις δεκαετίες. Όσοι είχαν θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό The Lancet Global Health. Προγενέστερες μελέτες είχαν επισημάνει μία συσχέτιση μεταξύ του θηλασμού και υψηλότερου δείκτη IQ, αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη η οποία μέτρησε τις επιπτώσεις και μετά την ενηλικίωση.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1982, με επιλογή παιδιών από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας, το βάρος γέννησης του παιδιού και το οικογενειακό εισόδημα ενσωματώθηκαν επίσης στα τελικά στοιχεία.

Ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Bernardo Lessa Horta, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα στο να καθοριστεί αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης του εγκεφάλου και του θηλασμού, πιστεύοντας ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης. Έτσι απέδειξε και η έρευνα: τα παιδιά που είχαν θηλάσει για ένα χρόνο ή περισσότερο, παρουσίασαν υψολότερο σκορ στους δείκτες IQ και είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν ολοκληρώσει ένα επιπλέον έτος εκπαίδευσης, σε σύγκριση με τα παιδιά που τρέφονταν με μητρικό γάλα μόνο για λίγους μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 800.000 ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο, εάν κάθε παιδί είχε θηλάσει μέσα σε μια ώρα από τη γέννησή του, εάν τα παιδιά θηλάζονταν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και συνέχιζαν  να τρέφονται με μητρικό γάλα για δύο χρόνια. Τα άμεσα οφέλη του θηλασμού είναι ιδιαίτερα εμφανή στις αναπτυσσόμενες χώρες, μιας και το μητρικό γάλα προστατεύει από τη διάρροια και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκύψουν από την ανάμιξη έτοιμου βρεφικού γάλακτος με ανθυγιεινό νερό. 

Τα παιδιά στις αναπτυγμένες χώρες επωφελουνται επίσης από το θηλασμό, παρουσιάζοντας χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και  διαβήτη. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες δεν είναι σε θέση να θηλάσουν για διάφορους λόγους, όπως ότι το βρίσκουν επώδυνο ή αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως μετά τον τοκετό, ακόμα και λόγω έλειψης υποστήριξης όπως από έναν σύμβολο γαλουχίας.

Δυστυχώς ακόμα και η ίδια η κοινωνία δεν καθιστά το θηλασμό εύκολο, με τις γυναίκες να προσπαθούν να υπερνικήσουν την προσδοκία της κοινωνίας ότι  δε θα πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους σε δημόσιους χώρους.

Μεγάλο μέγεθος του δείγματος της μελέτης και συνεπή στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει σίγουρα μια θετική τάση ως προς το μητρικό θηλασμό. Ωστόσο, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν, οι επαγγελματίες υγείας έχουν αναφέρει ότι υπάρχει και μια σειρά άλλων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός παιδιού.

Οι ερευνητές της μελέτης ευελπιστούν πως θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να θηλάζουν, κινητοποιόντας επίσης για την παροχή περισσότερων συστημάτων υποστήριξης για τις μητέρες που προσπαθούν να το πράξουν, θέτοντας ίσως και τέρμα στην διαπόμπευση γυναικών που προσπαθούν να θηλάζουν τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: takepart.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ στη βελτίωση της δημόσιας υγείας ζητούν ευρωβουλευτές

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!