Ανοικτά ψηφιακά μαθήματα: Δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση στη γνώση

26 ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά τη χώρα συμμετέχουν στο έργο Ανοικτά Μαθήματα (open courses). Τα Ανοικτά Μαθήματα είναι μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, και είναι ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο για όλους.

Τι δεν είναι

Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα δεν αποτελούν μέρος προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή προγράμματος σπουδών ΑΕΙ. Επίσης, επί του παρόντος τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα δεν προσφέρουν υποστήριξη από διδάσκοντες και δεν οδηγούν στη χορήγηση κάποιου πιστοποιητικού.

Τι είναι τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα; Μαθήματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, που διδάσκονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και τα οποία έχουν διαμορφωθεί ψηφιακά, ώστε να διατίθενται στο Διαδίκτυο, με ανοικτές άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons (CC).

Υπάρχει κόστος παρακολούθησης; Όχι. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα είναι διαδικτυακά προσβάσιμα, ελεύθερα και δωρεάν. Θεμελιώδης αρχή των ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων είναι η ανοικτή, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση.

Η παρακολούθηση ανοικτού ψηφιακού μαθήματος υποκαθιστά την παρουσία μου στο αντίστοιχο μάθημα που διδάσκεται στο αμφιθέατρο;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Οποιαδήποτε υποχρέωση έχετε ως φοιτητής εξακολουθεί να ισχύει.

Σε τι θα με βοηθήσει ένα ανοικτό ψηφιακό μάθημα;

Τα ανοικτά ακαδημαϊκά μαθήματα καθιστούν εφικτή την αυτόνομη παρακολούθηση. Για τους φοιτητές/ σπουδαστές, αυτό σημαίνει ότι τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα ενδείκνυνται για επανάληψη ή/ και προετοιμασία για την παρακολούθηση του μαθήματος στον φυσικό χώρο. Απευθύνονται, όμως, σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις του, να αποκτήσει νέες ή να ανανεώσει τις ήδη υπάρχουσες. Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό και να βοηθήσουν τους μαθητές οι οποίοι αναζητούν το αντικείμενο των σπουδών τους στο μέλλον.

Γιατί δεν διαθέτουν όλα τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα βιντεοδιαλέξεις;

Τα ανοικτά ψηφιακά μαθήματα κατατάσσονται σε κατηγορίες και παρέχουν το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό ως εξής: περιγραφή και στόχοι του μαθήματος, λέξεις – κλειδιά και βασικοί όροι, υλικό οργανωμένο σε θεματικές ενότητες, σημειώσεις ή/ και διαφάνειες, βιβλιογραφία (κατηγορία Α-), podcast και εκφωνήσεις στις διαφάνειες (κατηγορία Α), ασκήσεις αυτοαξιολόγησης, ψηφιακές πηγές και πολυμεσικό υλικό (κατηγορία Α+). Όσα μαθήματα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+ δεν συνοδεύονται από πολυμεσικό υλικό.

Τι είναι οι άδειες χρήσης Creative Commons (CC);

Οι άδειες χρήσης Creative Commons (CC) αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα ανοικτής αδειοδότησης ψηφιακών έργων και καθορίζουν επακριβώς τους επιτρεπτούς τρόπους χρήσης του εκπαιδευτικού υλικού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.creativecommons.gr.

12 Ιδρύματα – 474 Μαθήματα και 518 διδάσκοντες,

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://opencourses.gr/ για περισσότερες λεπτομέρειες, και για να κατευθυνθείτε στις “ηλεκτρονικές πλατφόρμες” όπου παρέχονται τα ακαδημαϊκά μαθήματα,

Διαβάστε Επίσης  Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστηματική Φιλοσοφία» 2020-2021

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!