Εκστρατείες κατά του εταιρικού ελέγχου και της ιδιωτικοποίησης του νερού

Απόδοση / Επιμέλεια : Ελένη Τομπέα

Εκστρατείες της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Corporate Accountability International, όπως η “Think Outside The Bottle” προωθούν, προστατεύουν και εξασφαλίζουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δημόσια συστήματα υδροδότησης, αμφισβητώντας την παραπλανητική εμπορία της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού.

Το ανθρώπινο δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο για καθαρό, ασφαλές νερό απειλείται από τις πολυεθνικές εταιρείες νερού.

Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια κρίση νερού:

  • 1 στους 9 ανθρώπους αντιμετωπίζει την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό.
  • Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από μη-ασφαλές νερό από ότι από όλες τις μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου.
  • Τα δημόσια συστήματα νερού σε όλο τον κόσμο — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- χρειάζονται επενδύσεις.

Οι εταιρείας νερού και οι χρηματοδότες τους εκμεταλλεύονται την κρίση για να μεταβιβάσουν το δημόσιο αγαθό του νερού στα χέρια ιδιωτών, με αποτέλεσμα τα εταιρικά σχέδια να δίνουν προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στην ανάγκη των ανθρώπων για καθολική πρόσβαση στο νερό.

Οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο νερό πρέπει να καταλήγουν στα συστήματα δημόσιας παροχής νερού και όχι στα χέρια πολυεθνικών εταιρειών όπως  της Coke, Pepsi και Nestlé (σ.σ. δείτε σχετικό άρθρο: Η Nestlé κινεί τα νήματα της ιδιωτικοποίησης του νερού)

Τα δημοκρατικά ελεγχόμενα δημόσια συστήματα νερού υπήρξαν για καιρό η ραχοκοκαλιά της δημόσιας υγείας, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής αειφορίας σε κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως η βιομηχανία του εμφιαλωμένου νερού και οι συνεργάτες της προωθούν ψευδείς ισχυρισμούς πως οι ιδιωτικές εταιρείες είναι οι μόνες οι οποίες μπορούν να παρέχουν καθαρό νερό μέσα από τα εμφιαλωμένα μπουκάλια.

Συνάμα, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί δογματικά τα ιδιωτικά έργα νερού που αποτυγχάνουν να βελτιώσουν με συνέπεια την πρόσβαση και να ενισχύσουν την ανάπτυξη, συνεχίζοντας την προώθηση του ιδιωτικού κέρδους πέρα από το ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια οι εκτρατείες της ΜΚΟ για την προστασία του νερού από τον εταιρικό έλεγχο έχουν καταφέρει :

  • Σε συνεργασία με συμμάχους σε όλο τον κόσμο, να αναγνωριστεί και να εφαρμοστεί το ανθρώπινο δικαίωμα για νερό στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Να προωθήσει δραματικές αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στο εμφιαλωμένο νέρο, όπως π.χ. μέσα από την εκστρατεία “Think Outside the Bottle” που ενθάρρυνε τους πολίτες των ΗΠΑ να επιστρέψουν στη χρήση του νερού της βρύσης.
  • Με την καμπάνια Public Water Works! να προτρέψει σε ευρεία δράση τους ιθύνοντες στις ΗΠΑ να επανεπενδύσουν σε συστήματα υδροδότησης.

Οι εξαιρετικά συντονισμένα εκστρατείες της Corporate Accountability International βοηθούν στην πρόληψη του εταιρικού ελέγχου καθώς και στην αναζωογόνηση, την προαγωγή και την αναπτύξη των δημόσιων συστημάτων νερού σε όλο τον κόσμο. Μέσω ερευνών, ανάλυσης και υπεράσπισης, εκθέτονται οι κίνδυνοι της ιδιωτικοποίησης του νερού και αποδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για δημοκρατικό έλεγχο του νερού.

Story of Bottled Water-

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε πώς η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού επιτίθεται στο δημόσιο νερό / νερό βρύσης:

Πηγή: stopcorporateabuse.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι η Ριζοσπαστική Κοινωνική Εργασία;

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!