Εκφοβισμός στην Εφηβική Ηλικία και κατάθλιψη/αυτοκτονικότητα

Βάσει ερευνών που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α

Απόδοση: Ελένη Τομπέα

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι o εκφοβισμός κατά το στάδιο της εφηβικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις. Όπως αναφέρθηκε κατά την ετήσια συνεδρίαση των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων (Pediatric Academic Societies – Η.Π.Α.), σύμφωνα με τρεις μελέτες  οι έφηβοι μαθητές που πέφτουν θύματα εκφοβισμού και άλλων μορφών παρενόχλησης είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρή κατάθλιψη και να σκέφτονται να διαπράξουν αυτοκτονία.

“Οι έφηβοι μπορεί να είναι θύματα εκφοβισμού στο σχολείο, ηλεκτρονικού εκφοβισμού έξω από την τάξη καθώς και θύματα βίας από ένα φίλο/ μία φίλη σε μια διαπροσωπική σχέση* (*σ.σ. βλέπε σχετικό άρθρο)”, δήλωσε ο Andrew Adesman, M.D., ανώτερος ερευνητής και στις τρεις προαναφερόμενες μελέτες.

Και οι τρεις μελέτες βασίστηκαν σε στοιχεία που συλλέχθησαν από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ως μέρος του συστήματος επιτήρησης συμπεριφορών κινδύνου των νέων, του 2013 . Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα εξαμηνιαίο ερωτηματολόγιο για εφήβους σε όλες τις πολιτείες (9η έως 12η τάξη και στις 50 πολιτείες) και παρέχει μια αντιπροσωπευτική γνώμη για τους μαθητές καθόλη τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη μελέτη του εκφοβισμού (bullying) με βάση την έρευνα του CDC σε μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα του Δρ Adesman αναφέρει ότι η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες είναι πολύ πιο κοινά σε εφήβους που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού στο σχολείο ή / και θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber bullying). 

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τους κινδύνους από τις διάφορες μορφές του εκφοβισμού, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν πως οι μαθητές που έπεσαν θύματα εκφοβισμού τόσο online όσο και στο σχολείο εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο.

“Παρά το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός δεν μπορεί να θέσει την ίδια φυσική απειλή από ότι ο εκφοβισμός πρόσωπο-με-πρόσωπο, μπορεί να είναι όμως πολύ πιο οδυνηρός, δεδομένου ότι μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά σε όλο το σώμα των φοιτητών και να αποκτήσει μια δική του ζωή”, δήλωσε ο Adesman.

Στη δεύτερη μελέτη του εκφοβισμού, οι ερευνητές βρήκαν ότι το bullying, η σωματική βία και / ή  η σεξουαλική βία από ένα φίλο/φίλη κατά τη διάρκεια των ραντεβού, συσχετίσθηκαν με τους εφήβους που αποφεύγουν να πάνε σχολείο ή το εγκαταλείπουν τελείως.

“Οι έφηβοι που έπεσαν θύματα με περισσότερους από έναν τρόπους ήταν ιδιαίτερα πιθανό να μην πάνε στο σχολείο καθόλου,” ανέφερε ο Adesman.

Ο Alexis Tchaconas, ο κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε ότι ο εκφοβισμός και η βία που συνδέονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων ήταν πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ότι θα πίστευε κανείς.

«Το CDC αναφέρει ότι το 11% των μαθητών έχει βιώσει βία από ένα φίλο ή μια φίλη κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού και το 20% έχει πέσει θύμα εκφοβισμού. Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες πρόληψης για την προστασία της ψυχικής υγείας και της σωματικής ευεξίας των εφήβων μας».

Η τρίτη μελέτη επικεντρώθηκε σε εφήβους που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού κατά τους τελευταίους 12 μήνες και διερεύνησε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τη μεταφορά ενός όπλου στο σχολείο.

Η έρευνα έδειξε πως τα αγόρια ήταν γενικά πιο πιθανό να φέρουν ένα όπλο στο σχολείο από ότι τα κορίτσια, ανεξάρτητα από τον τύπο του θύματος, ενώ τα κορίτσια που είχαν πέσει θύματα εκφοβισμού είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρουν ένα όπλο στο σχολείο, σε σύγκριση με τα κορίτσια που δεν είχαν πέσει θύματα.  Αντίθετα, τα αγόρια-θύματα είχαν κάτι λιγότερο από διπλάσιες πιθανότητες να μεταφέρουν ένα όπλο στο σχολείο σε σύγκριση με τα αγόρια μη-θύματα.

“Η επικράτηση του σχολικού εκφοβισμού έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια όλων των μαθητών – τόσο για τα θύματα του εκφοβισμού όσο και για τα μη-θύματα“, δήλωσε ο Pham, ο κύριος ερευνητής αυτής της μελέτης.

“Ο εκφοβισμός και η βία που συνδέται με τις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων είναι πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία για να αγνοηθούν – πρόκειται για την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στην εφηβεία,” είπε ο Δρ Adesman όταν ρωτήθηκε για τα ευρήματα των μελετών αυτών.

Πηγή: psychcentral.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Socialmedia: πώς επηρεάζουν τη ζωή των εφήβων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!