Επανέρχεται η αυτασφάλιση για τους ανέργους 55-64 ετών

Το μέτρο συμβάλλει στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε ο αναπλ. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων

– Είχε εφαρμοστεί και την διετία 2010-2012

Επανέρχεται το δικαίωμα αυτασφάλισης όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ηλικίας από 55 έως 64 ετών που παραμένουν άνεργοι, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη.

Προϋπόθεση για αυτό όμως είναι να έχουν τουλάχιστον 4.500 χιλιάδες ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης, ενώ ο εργοδότης που τους απέλυσε υποχρεούται να συμμετάσχει στο κόστος της αυτασφάλισης.

Η ρύθμιση είχε ισχύσει για δύο χρόνια την περίοδο 2010-2012, ως μέτρο ανακούφισης των μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων που δεν μπορούσαν ούτε δουλειά να βρουν αλλά ούτε και να βρουν στη σύνταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το μέτρο, το οποίο άλλωστε, δήλωσε, συμβάλλει και στον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η προηγούμενη ρύθμιση όριζε ότι ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό 50%-80%.

—–

Πηγή: e-dimosio.gr

Διαβάστε Επίσης  Καλύτερες συνθήκες εργασίας για οδηγούς φορτηγών σε ολόκληρη την ΕΕ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!